Logo

Φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή στον πλοίαρχο του «Lassea»



 
 

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε την Πέμπτη σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό και στις δεξαμενές έρματος του οποίου είχαν εντοπιστεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά.

Ο πλοίαρχος κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, στη μία δεξαμενή έρματος βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμώνται γύρω στις 15.500 ευρώ.

Παράλληλα, το δικαστήριο αθώωσε τον πρώτο μηχανικό και διέταξε την άρση της κατάσχεσης του πλοίου και απόδοσή του στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας και την ποσότητα καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.

Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης  ήτησαν αναβολή της υπόθεσης, καθώς δεν είχαν προλάβει όπως υποστήριξαν, να ενημερωθούν για τις αναλύσεις των μιγμάτων των πετρελαιοειδών που είχε εντοπίσει το λιμενικό σώμα στις δεξαμενές έρματος. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες κατηγορίου, δύο  δύο πλωτάρχες λιμενικοί και ένας τελωνειακός υπάλληλος.

Οι λιμενικοί κατά την εξέτασή τους υποστήριξαν ότι  για να αποδειχθεί ότι πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια απάντλησης, θα πρέπει να αδειάσει από τα καύσιμα που έχει φορτώσει το «Lassea» από το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» και να γίνει επιθεώρηση από επιθεωρητές.

Στις απολογίες τους, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος, προκλήθηκε από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ναυτικών στην υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Lassea», Πέτρος Μαντούβουλος, αντέδρασε έντονα με αφορμή τις έγγραφες καταθέσεις των δύο ανώτερων αξιωματικών του σώματος που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Ο κ. Μαντούβαλος, συγκεκριμένα, που αποχώρησε από τη διαδικασία, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του προς το δικαστήριο, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους για το θέμα, τόνισε ότι συγκεκριμένος προανακριτικός υπάλληλος του λιμενικού που είχε εμπλακεί και στην υπόθεση του noor one, χρησιμοποίησε καρμπόν δύο καταθέσεις από πλωτάρχες στην υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Lassea».

«Ταλαιπωρούν δύο ανθρώπους για να τους τιμωρήσουν και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πραγματική λαθρεμπορία που γίνεται σε όλο το μήκος της Ελλάδος» , υποστήριξε  ο κ.Μαντούβαλος, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα αναμένεται να αποσταλεί έγγραφη διαμαρτυρία προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο πετρελαιοφόρο «Lassea» έχουν φορτωθεί 1.533 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» και εξακολουθεί να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Περάματος, περιμένοντας οδηγίες από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, για το πού θα αδειάσει τα καύσιμα.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι αναμένεται από το γενικό χημείο του κράτους η ανάλυση των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του το δεξαμενόπλοιo «Lassea», προκειμένου να εξακριβωθεί για το αν πρόκειται για πετρελαιοειδή κατάλοιπα ή καθαρά, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αδειάσματος σε αποθηκευτικές δεξαμενές.

Με προσωρινή  εισαγγελική παραγγελία, τα καύσιμα είχαν χαρακτηριστεί αρχικά ως slops (πετρελαιοειδή κατάλοιπα).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά