Logo

ΣτΕ: Αποζημίωση 260.000 ευρώ σε συγγενείς 14χρονου που πέθανε από λάθος ιατρική διάγνωση



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προχώρησε στην επικύρωση απόφασης του Εφετείου με την οποία επιδικάστηκε στους στους γονείς και συγγενείς 14χρονου αγοριού το ποσό των 260.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον πρόωρο και άδικο θάνατο του γιου, αδελφού και εγγονού,

Ο ανήλικος πέθανε μέσα σε ένα 24ωρο από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, καθώς ο εφημερεύων γιατρός νοσοκομείου της Ηπείρου αποφάνθηκε ότι το αγόρι είχε ιογενή λοίμωξη και τον έστειλε σπίτι του.

Όπως προκύπτει από το φάκελο της υπόθεσης που απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το  μεσημέρι της 22ας Φεβρουάριο του 1998 ο 14χρονος μεταφέρθηκε από την μητέρα του στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου με υψηλό πυρετό (40ο C), πονοκέφαλο, βήχα, ναυτία, ζάλη και τάση προς εμετό.

Ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός, που εξέτασε τον 14χρονο, παρήγγειλε νέα θερμομέτρηση, όπως και την διενέργεια ακτινογραφίας προσώπου, αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων και του τοποθέτησε ορό. Στην συνέχεια του έγινε ενδομυϊκή ένεση και του χορηγήθηκε αντιπυρετικό φάρμακο, με αποτέλεσμα, μετά την πάροδο μισής ώρας, ο πυρετός να υποχωρήσει στους 38,5ο C και αργότερα στους 37,5ο C.

Μετά τις εξετάσεις ο γιατρός, απέκλεισε την περίπτωση μηνιγγίτιδας και διέγνωσε ιογενή λοίμωξη με πιθανότητα επιπλοκής από τα ιγμόρια. Ο γιατρός, παράλληλα,  έκρινε ότι  δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή του ανήλικου  στο νοσοκομείο. Έτσι συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικό και αντιπυρετικό φάρμακο για τον 14χρονο, ο οποίος αποχώρησε από το νοσοκομείο.

Όπως επισημαινεται στην απόφαση του ΣτΕ, ο 14χρονος παρέμεινε στο νοσοκομείο επί 4 ώρες, διάστημα κατά το οποίο ο άτυχος ανήλικος δεν εξετάσθηκε από ειδικευμένο γιατρό (παθολόγο, επιμελητή Β΄), ο οποίος φέρεται να ήταν συνεχώς απασχολημένος στο Παθολογικό Τμήμα.

Γύρω στις 03:00  τα ξημερώματα ο  14χρόνος μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από τους γονείς του και πάλι εσπευσμένα, στο νοσοκομείο. Όταν έφτασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες στο νοσοκομείο παρουσίαζε «γενικευμένο πορφυρικό εξάνθημα, είχε μεν δική του αναπνοή, αλλά ευρίσκετο σε κατάσταση σοκ». Παρά τις, επί δίωρο περίπου, «προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ο μαθητής απεβίωσε περί ώρα 5:45΄».

Στην ιατροδικαστική έκθεση ως αιτία θανάτου αναφερόταν:  «Αμφοτερόπλευρος αιμορραγία των επινεφριδίων, οφειλομένη σε προσβολή του οργανισμού από τοξικό μικρόβιο, ως επί μηνιγγιτιδοκοκκικής λοιμώξεως, άνευ συμμετοχής των μηνίγγων».  Συμπερασματικά αναφέρεται στην έκθεση ότι  «ο θάνατος οφειλόταν σε παθολογικά αίτια και επήλθε συνεπεία αμφοτερόπλευρης αιμορραγίας των επινεφριδίων, λοιμώδους αιτιολογίας (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen)».

Από τον πρόεδρο του νοσοκομείου διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψαν ευθύνες και παράλειψη ιατρικών πράξεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο».

Καταδίκη του εφημερεύοντα ειδικευόμενου γιατρού

Ως προς το ποινικό μέρος της υπόθεσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη τους υπεύθυνους γιατρούς  του νοσοκομείου που εφημέρευαν την επίμαχη ημέρα και τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Τελοικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια μόνο τον ειδικευόμενο γιατρό που εφημέρευε  και του επέβαλε φυλάκιση 30 μηνών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ειδικευόμενο γιατρό γιατί «δεν εκτίμησε ορθά τα κλινικά συμπτώματα και διέγνωσε εσφαλμένα ότι επρόκειτο περί ιογενούς λοίμωξης, ενώ με βάση τα κλινικά συμπτώματα όφειλε να εισαγάγει αμέσως τον ασθενή στην παθολογική κλινική χορηγώντας ισχυρή αντιβίωση τελών άμα εν αναμονή της καλλιέργειας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ως μόνης ασφαλούς εξέτασης για την διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που ήταν ραγδαία».

Το ΣτΕ  επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση που επιδίκασε στους δύο γονείς του άτυχου ανήλικου, στην αδελφή, στον παππού και στις δύο γιαγιάδες του το ποσό των 260.000 ευρώ,

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι συγγενείς του 14χρονου είχαν ζητήσει από το δημόσιο  συνολική αποζημίωση ύψους 607.123 ευρώ για την ψυχική οδύνη και 160.000 ευρώ για την στέρηση των μελλοντικών υπηρεσιών του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά