Logo

Την ενοχή 36 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, πρότεινε η εισαγγελέας



 
 

Δεκαοχτώ χρόνια μετά από το μαύρο και ζοφερό παρελθόν, με τις «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας ζήτησε την τιμωρία των 36 κατηγορουμένων, που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

«Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών οι οποίες δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα», είπε, στην πολύωρη αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου, για τους κατηγορούμενους, που βρίσκονται στο εδώλιο, μετά από αναίρεση, καθώς αρχικά είχαν απαλλαγεί.

Η υπόθεση επανήλθε στο ακροατήριο, καθώς οι δικαστές είχαν κρίνει ότι, η δικαστική απόφαση, που αθώωσε τους κατηγορούμενους, για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Ανάμεσα στους 36 κατηγορουμένους είναι οι πρώην χρηματιστές Δημήτρης Ράνιος, Ηλίας Τσοτάκος και Ηλίας Μπογλάκος, οι επιχειρηματίες Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος Στέγγος, Σπυρίδωνας Τασόγλου και Παναγιώτης Πανούσης, οι εφοπλιστές Βασίλειος Μανιός και Παντελής Ελευθέριος Κολλάκης. Συνολικά είχαν αθωωθεί 42 κατηγορούμενοι, αλλά οι έξι έχουν ήδη πεθάνει.

Αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μακρά διαδικασία, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων θεωρώντας ότι την πρώτη φορά το δικαστήριο, που τους αθώωσε εφάρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία. Χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση».
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία.

Αντίθετα, όπως είπε, σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της.

Ενώ πρόσθεσε ότι, «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».
Η εισαγγελέας μίλησε για μεθοδεύσεις των κατηγορουμένων και για τη «δημιουργία επίπλαστης αγοράς», με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών.

«Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά», τόνισε χωρίς να παραγνωρίζει τη δυσχέρεια, που έχει υπόθεση καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια από την αποκάλυψή της.
Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά η έρευνα είχε ανατεθεί στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ αργότερα η υπόθεση επανεξετάστηκε από την αρχή, ύστερα από συμπληρωματική δίωξη από τον εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2017 από directNEWS.gr πηγή:dikografies.blogspot.gr


Τελευταία Δικαστικά