Logo

Ο «Mr. Bitcoin» στον Άρειο Πάγο - Στις 13 Δεκεμβρίου η απόφαση για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ



 
 

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οδηγήθηκε σήμερα Τετάρτη ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr. Bitcoin» προκειμένου να επιχειρηματολογήσει κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει πει «ναι» στο αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του 38χρονου Ρώσου, ο οποίος υπέβαλλε έφεση κατά αυτής της απόφασης φέρνοντας την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ έχουν ζητήσει και οι ρωσικές δικαστικές αρχές. Ο 38χρονος ζήτησε σήμερα να δικαστεί στην πατρίδα του τη Ρωσία, ενώ οι συνήγοροί του είπαν πως μπορεί να δικαστεί ακόμα και στην Ελλάδα.

Η εισαγγελέας πρότεινε την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο. Θέλω να δικαστώ στη Ρωσία», είπε σήμερα στους δικαστές του Αρείου Πάγου ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος αρνήθηκε το κατηγορητήριο που του αποδίδουν οι Αμερικανοί και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και να μην συναινέσει στο αίτημα για έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνήγοροί του Αλεξάντερ Βίνικ, Αλέξανδρος Λουκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Ηλίας Σπυρλιάδης υποστήριξαν ότι  πρέπει να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, κενά στις καταθέσεις των Αμερικανών πρακτόρων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο ώρες,  επιφυλάχθηκε και έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει την απόφασή του για την έκδοση ή μη του Αλεξάντερ Βίνικ  στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του 38χρονου -  την έκδοση του οποίου έχουν ζητήσει και οι δικαστικές αρχές της Ρωσίας -   διαχώρισαν το κομμάτι της ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων με τις εμπορικές συναλλαγές και ισχυρίστηκαν ότι στην πρώτη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος)

Συνεχίζοντας είπαν πως επειδή οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα, υπέβαλαν το αίτημα να δικαστεί, αν κριθεί ότι πρέπει, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε να εκδοθεί ο Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ και να επικυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. .

Για "ξέπλυμα" 4 δις δολαρίων βρώμικου χρήματος κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, κατηγορώντας τον ότι διέπραξε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές το αδίκημα τελέστηκε κατά τη διαχείριση πλατφόρμας ανταλλαγής  ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, η οποία φέρεται να λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση στις ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι αρχές των ΗΠΑ, μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας, την οποία διαχειριζόταν ο Αλεξάντερ Βίνικ, έμποροι ναρκωτικών, κυβερνοεκβιαστές, χάκερ και διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες «ξέπλεναν» τα έσοδά τους. Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται να έχουν νομιμοποιηθεί,  μέσω της επίμαχης πλατφόρμας, 4 δισεκατομμύρια δολάρια από εγκληματικές δραστηριότητες. .

Αλεξάντερ Βίνικ: Δεν διέπραξα το αδίκημα - Δεν θα έχω δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ

Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται, αλλά τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπρονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος».

Πρόεδρος:Γιατί δεν θέλετε να δικαστείτε στις ΗΠΑ;;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο

Πρόεδρος:Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.  Θέλω να δικαστώ στη Ρωσία

Αναλυτικότερα, ο Αλεξάντερ Βίνικ υποστήριξε ενώπιον των δικαστών του Αρείου Πάγου

«Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες  στις αμερικανικές φυλακές είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και ήδη νοσηλεύεται. Πλέον υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου».

Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν

Ενώπιον του Αρείου Πάγου κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας  ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μανώλης Σφακιανάκης ο οποίος εξήγησε την λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται  κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα» και σε «εμπορικές πλατφόρμες» όπου δεν απέκλεισε το ξέπλυμα.

Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας....πίτσας!!! αντί 10.000 bit coin. Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα.

Επίσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσαν οι Ιβάν Ταρτανίκοφ, υπάλληλος σιδηροδρόμων στη Ρωσία και ο Σεργκέι Μαιζους, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ έκανε καταχρηστική χρήση της πλατφόρμας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος συμφωνήσει στην έκδοση του Βινικ και δεν εναντιωθεί  ο υπουργός Δικαιοσύνης, τότε ο Ρώσος  θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-12-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά