Logo

"Ναι" στην έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ είπε ο Άρειος Πάγος



 
 

Ο Άρειος Πάγος τάχθηκε σήμερα Τετάρτη υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, που τον εκζητούν προκειμένου να δικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ποσού 4 δις δολαρίων, που φέρονται να "ξεπλύθηκαν" μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, της οποίας ήταν διαχειριστής. 

Τώρα τον λόγο για την έκδοση ή μη του γνωστού και ως «Mr Bitcoin» έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σύμφωνα με τον σχετικό νόμο έχει το δικαίωμα ακόμα και να αρνηθεί την έκδοσή του. Όπως τονίζει ο συνήγορος του 36χρονου Ρώσου, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί επίσης να αποφασίσει και για το εάν θα εκδοθεί ο Βίνικ στη Ρωσία που επίσης τον εκζητεί για το αδίκημα της απάτης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, ο Αλεξάντερ Βίνικ αρνήθηκε την κατηγορία που τον αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, αλλά τεχνικός.

Πρόκειται για την πλατφόρμα (BTC-e) που θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Η αντίδραση της Ρωσίας 

Το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε δήλωση της Ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα του Αλεξάντερ Βίνικ. 

Αναλυτικότερα η δήλωση της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα έχει ως εξής: «Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη».

Παράλληλα, το Ria Novosti μετέδωσε δήλωση του έτερου συνήγορου του «Mr Bitcoin», του Ηλία Σπυρλιάδη, σύμφωνα με την οποία η υπεράσπιση του Αλεξάντερ Βίνικ δεν θεωρεί τετελεσμένη την  απόφαση του Αρείου Πάγου όσον αφορά την έκδοσή του στις ΗΠΑκαι προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να μην εκδοθεί. 

Ο κ. Σπυρλιάδης, συγκεκριμένα, δηλώνει στο Ρωσικό πρακτορείο ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν «απρόσμενη» και ότι η υπεράσπιση περιμένει με  ανυπομονησία την επόμενη εβδομάδα, για να διαβάσει την επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει ο Άρειος Πάγος στην καθαρογραμμένη απόφασή του. Επιπλέον εκφράζει την ελπίδα ότι  ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θα λάβει υπόψη του συγκεκριμένα γεγονότα όταν λάβει την τελική του απόφαση, μεταξύ των οποίων και την κατάθεση του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος δεν βρήκε στοιχεία που να στοιχειοθετούν την τέλεση εγκληματικής πράξης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-12-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά