Κεκλεισμένων των θυρών το δικαστικό συμβούλιο που εξετάζει την έκδοση ή μη, δυο στρατιωτικών της ΠΓΔΜ στη χώρα τους, η οποία τους κατηγορεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί κυβέρνησης Γκρουέφκσι. Η υπόθεση ξεκίνησε να συζητείται σήμερα (Τετάρτη), αλλά διακόπηκε για την ερχόμενη Τετάρτη στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που συνεδριάζει υπό την πρόεδρο Εφετών Καλιρρόη Χειμαριού.
Η διαδικασία ξεκίνησε το μεσημέρι στον 3ο όροφο του δικαστικού μεγάρου της συμπρωτεύουσας και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε εις εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο στρατιωτικών, επικαλούμενος λόγους προστασίας των εκζητούμενων.
«Το αγαθό της προστασίας τους είναι υπέρτερο της δημοσιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι εντολείς του κινδυνεύουν με απειλές και διώξεις στην πατρίδα τους. Νωρίτερα, εντός του ακροατηρίου πάντως, εντοπίστηκε η παρουσία Αλβανόφωνου «δημοσιογράφου», η παρουσία του οποίου φαίνεται πως δεν ήταν επιθυμητή από τους εκζητουμενους.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι πως οι εφέτες συντάχθηκαν με το αίτημα του συνηγόρου αλλά και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ευάγγελου Μπακέλα, που εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα «εφόσον το ζητούν οι ίδιοι εκζητούμενοι» παρότι, όπως ανέφερε, η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι δημόσια.
Ως μάρτυρας στο δικαστικό συμβούλιο εξετάστηκε δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δύο εκζητούμενους στην πατρίδα τους. Όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος μάρτυρας, υπήκοος ΠΓΔΜ, φέρεται να κατέθεσε ότι οι εντολείς του δεν τέλεσαν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται από τις διωκτικές αρχές των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι εφόσον αποφασιστεί η έκδοσή τους, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη χώρα τους. Τόνισε μάλιστα, ότι δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει η ζωή τους.
Η διαδικασία διεκόπη μετά την εξέταση του μάρτυρα (λόγω παρέλευσης του ωραρίου) και θα επαναληφθεί το πρωί της επόμενης Τετάρτης, με μία ακόμη μαρτυρική κατάθεση.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο εκζητούμενοι, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια στη Βουδαπέστη.
Οι Έλληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν τότε, ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα («ερυθρές αγγελίες») της Interpol, βάσει των οποίων οι διωκτικές αρχές των Σκοπίων τούς κατηγορούν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», πράξεις που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών -η οποία είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση- και φέρονται ότι τελέστηκαν όσο υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ.
Οι δύο συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, ενώ στο μεταξύ έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Οι ίδιοι, σε προηγούμενη μεταγωγή τους ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα εκδόσεων, αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη», ενώ δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στην πατρίδα τους, διότι «φοβούνται για τη ζωή τους».Κεκλεισμένων των θυρών, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών της ΠΓΔΜ
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2017 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr