Logo

Δίωξη για κακούργημα για μίζες στην «Αττικό Μετρό»



 
 

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά την ολοκλήρωση έρευνας που αποκάλυψε μίζες ύψους, περίπου, 200.000 ευρώ προερχόμενες από «φορολογικούς παραδείσους», την περίοδο 2003-2007,  οι οποίες δόθηκαν για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Η δίωξη στρέφεται κατά δύο προσώπων, επικεφαλής των εταιρειών ΟΜΕΚ και Lahmeyer, που φέρονται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους, άγνωστους μέχρι στιγμής στις αρχές, ως «αντάλλαγμα» για την προτίμησή τους στην ανάθεση της υλοποίησης του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Οπως αποκαλύφθηκε από την εισαγγελική έρευνα, το συνολικό  ύψος των χρημάτων που δόθηκαν, πάντα μέσω εικονικών τιμολογίων τα οποία εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey, φτάνουν τα 210.860 ευρώ για να «προωθηθούν σε φορείς λήψης των αποφάσεων».

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη αφορά το αδίκημα  της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. 

Η υπόθεση ανατέθηκε για περαιτέρω δικαστική έρευνα σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος θα πρέπει να εντοπίσει τα πρόσωπα που πήραν τις μίζες αυτές, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο μάρτυρας «κλειδί»

Οι εισαγγελικές αρχές έφθασαν στα δύο πρόσωπα που διώκονται μετά την  κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Βέλγος καταθέτοντας υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για να προτιμηθεί στις συμβάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, χωρίς όμως να εντοπιστούν μέχρι τώρα οι αποδέκτες των χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ζητήθηκε και η συνδρομή του ΣΔΟΕ, ενώ σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες αμοιβές, που φέρονται ότι έδιναν οι εν λόγω εταιρείες, εισέφερε και η γερμανική Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά