Logo

ΣτΕ: "Ναι" στο πρόστιμο των 150.000 ευρώ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.



 
 

Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. για πρόκληση ρύπανσης στην περιοχή του Σχηματαρίου Βοιωτίας από τη διαχείριση των αποβλήτων της εταιρείας.

Το Δεκέμβριο του 2007 ειδικοί επιθεωρητές περιβάλλοντος διενήργησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και διαπίστωσαν σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. . Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε έγινε στο πλαίσιο ελέγχων στη Βοιωτία, λόγω του προβλήματος της ρύπανσης των υδάτων του ποταμού Ασωπού με εξασθενές χρώμιο.

Στην έκθεση ελέγχου επισημαίνεται ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως ότι η διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τη μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (χρωμιούχων, κυανιούχων, όξινων/αλκαλικών κ.ά.) των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ, δεν γινόταν σύμφωνα με τη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και την ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, και ότι η διαχείριση των λουτρών επιμεταλλώσεων δεν γινόταν σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.

Με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ σε βάρος της ΕΑΒ, η οποία προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών ζητώντας την ακύρωσή του.

Η εταιρεία, συγκεκριμένα, υποστήριζε ότι η επιβολή του προστίμου είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης των διοικουμένων και της νομιμότητας) και παράνομη.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν δικαίωσε την ΕΑΒ, που άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, τελικώς,  με την υπ' αριθμ .194/2018 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της, επικυρώνοντας το πρόστιμο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά