Logo

Δίκη Siemens: Σημίτης - Τσουκάτος αμφισβητούν τα «ημερολόγια Τσακάλου» για τις συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο



 
 

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος αμφισβητεί την ακρίβεια των ημερολογίων της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου και προαναγγέλλει την αντιπαραβολή τους με τα δικά του όταν η μάρτυρας επανέλθει στο δικαστήριο που δικάζει το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τη σύμβαση «8002» για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Τα  «ημερολόγια Τσακάλου» αμφισβητεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όπως ανέφερε ο συνήγορος του Θεόδωρου Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος. 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, ο δικηγόρος, Διονύσης Γκούσκος,  δήλωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ότι το έτος 1997 «υπάρχει σαφής διαφοροποίηση» σχετικά με τα ραντεβού του εντολέα του με τον Χριστοφοράκο, όπως αυτά φαίνεται να καταγράφηκαν στα ημερολόγια των ετών 1997 και 1998, που εμφάνισε πρόσφατα στο δικαστήριο, για πρώτη φορά, η άλλοτε γραμματέας του επικεφαλής της Siemens Hellas, Αικατερίνη Τσακάλου.

Ο κ. Γκούσκος προσκόμισε στο δικαστήριο τα ημερολόγια του εντολέα του για τα δύο επίμαχα έτη, προαναγγέλλοντας πως όταν επανέλθει για να συνεχίσει την κατάθεσή της η μάρτυρας, σκοπεύει να αντιπαραβάλλει τα στοιχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ακριβή όσα φαίνεται να έχουν καταγραφεί στις ατζέντες της κ. Τσακάλου.

Μάλιστα, είπε πως ήδη διαψεύδονται από τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Σημίτη και την τότε συνεργάτιδα του γραφείου του κ. Κωστοπούλου, όσα ισχυρίστηκε η κ. Τσακάλου, επικαλούμενη τα δύο επίμαχα ημερολόγια.

Οι συναντήσεις του Χριστοφοράκου σύμφωνα με την Αικατερίνη Τσακάλου

Η Αικατερίνη Τσακάλου έχει καταθέσει ότι ο τότε πρωθυπουργός, ενόσω υλοποιούνταν η σύμβαση «8002» για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο, τουλάχιστον έξι φορές μέσα στο 1997 στο Μαξίμου και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος.

Επίσης, είχε κάνει λόγο για συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενό της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θεόδωρο Τσουκάτο, αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου.

Επαφή με Χριστοφοράκο για προσλήψεις ανέργων

Την Παρασκευή κατέθεσε στο δικαστήριο η γραμματέας του πολιτικού γραφείου του κ. Τσουκάτου, τα έτη 2001 έως 2009, Ισμήνη Πιστώνη, η οποία δήλωσε πως μέχρι το 2008, οπότε δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που είχε πάρει από την γερμανική εταιρεία ο κατηγορούμενος, δεν γνώριζε, ούτε είχε ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα.

Η κ. Πιστώνη υποστήριξε πως αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση, έγιναν στο γραφείο του τότε εργοδότη της, δύο συναντήσεις στις οποίες μετείχαν ο κ. Τσουκάτος, τα δύο στελέχη, τότε του οικονομικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ, κ. Αυγερινός και κα Παπαχρήστου.

Όπως είπε, μετά την δεύτερη συνάντηση, ο κ. Τσουκάτος της έδωσε να γράψει και να τυπώσει την δήλωση, με την οποία ανέφερε πως το ποσό είχε καταλήξει στα ταμεία του κόμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως δεν γνωρίζει για συναντήσεις του κ. Τσουκάτου με τον συγκατηγορούμενο του Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Είπε, ωστόσο, πως υπήρχε επαφή με το γραφείο του, καθώς συχνά του έστελναν φαξ με αιτήματα συλλόγων για ενίσχυση ή για παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και βιογραφικά πολιτών που απευθύνονταν στο γραφείο του κ. Τσουκάτου για εύρεση εργασίας.

Όπως ισχυρίστηκε δεν έστελναν μόνο στην Siemens βιογραφικά ανέργων, αλλά και σε άλλες εταιρείες.

Αναφορικά με τον κ. Τσουκάτο, τόνισε πως του έχει πολύ μεγάλη εκτίμηση και πως ήταν «από τους καλύτερους εργοδότες που είχα ποτέ. Πολύ φιλικός και γλυκός με όλους, που ενδιαφερόταν πάντα για εμάς».

Καταλήγοντας είπε, πως δεν είδε ακραίες μεταβολές, με σπατάλες και άλλα, στην οικονομική του κατάσταση, όσο διάστημα εργαζόταν για αυτόν και πως για να φτιάξει το πολιτικό του γραφείο είχε λάβει δάνειο. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το υπ’ αριθμ. 72/2018 βούλευμά του παρατείνει ι μέχρι τις 8 Αυγούστου 2018 τον χρόνο δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών που είχε στην Ελλάδα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά