«Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού», είπε την Τρίτη στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας επιχειρηματολογώντας εναντίον της έκδοσής του στην Τουρκία, ένας εκ των εννέα Κούρδων, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο 60χρονος Κούρδος στον οποίο η Γαλλία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, εμφανίστηκε φανερά συγκινημένος ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του. Είπε ότι επί σειρά ετών έχει φυλακιστεί και υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία και παραλλήλισε τον Ερντογάν άλλοτε με τον Χίτλερ και άλλοτε με τον πραξικοπηματία Γ. Παπαδόπουλο.
«Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Άνθρωποι που ήταν στο ίδιο κελί μαζί μου, δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Πριν το 2000 είχα δύο μάτια, τώρα έχω ένα….», είπε ο 60χρονος στο δικαστικό συμβούλιο, δείχνοντας με μια κίνηση το γυάλινο μάτι του που μαρτυρά τα βασανιστήρια που έχει υποστεί.
Η Άγκυρα ζητεί την έκδοσή του, προκειμένου να εκτίσει στις φυλακές της Τουρκίας ποινή φυλάκισης 3 ετών που του έχει επιβληθεί για υποστήριξη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε τρομοκρατική οργάνωση.
«Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας.» είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες . Επτά συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας.
Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακιρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορείτε να κατηγορήσετε εκείνους τους φοιτητές σας; Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου… Όπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα… Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω, το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων και διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014.Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς».
Οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του 60χρονου, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισαν πως διώκεται για πολιτικούς λόγους. «Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη», τόνισαν, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται, ότι την Παρασκευή αναμένεται η εισαγγελική πρόταση ενώ στις 6 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης του δεύτερου Κούρδου εκζητούμενου, καθώς το συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του για λίγες επιπλέον ημέρες προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-1-2018 από directNEWS.gr