Logo

ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση των πρώην μετόχων κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ



 
 

Συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κύρια προσφυγή που προσβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). 

Κατά τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες μετα το "ξεπάγωμα" της διαδικασίας για την εκκαθάριση εν λειτουργία του ΟΑΣΘ, περίπου 50 εργαζόμενοι του Οργανισμού ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη κτήριο του ΣτΕ.  Την ίδια ώρα στη δικαστική αίθουσα οι νομικοί παραστάτες των δύο πλευρών έδωσαν "μάχη" υπεραμυνόμενοι της ορθότητας των θέσεών τους.

Από τη μία πλευρά οι συνήγοροι των  399 πρώην μετόχων του Οργανισμού, που κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ακύρωσης της κοινής απόφασης των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών. Οι δικηγόροι των αιτούντων, συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι τόσο η προσβαλλόμεμη απόφαση όσο και ο νόμος 4482/2017 σχετικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης». αντίκεινται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τόσο η κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών, όσο και ο νόμος 4482/2017 αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

Επίσης, οι συνήγοροι των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ,  ανέφεραν πως αν και το Σύνταγμα ορίζει πως η αποζημίωση θα έπρεπε να τους καταβληθεί πριν την εξαγορά, εν τούτοις παράνομα θα αποζημιωθούν εκ των υστέρων.

Αντίθετα, οι δικηγόροι των δύο υπουργείων ισχυρίστηκαν ότι  λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΘ και την υπαγωγή όλων των περιουσιακών του στοιχείων στο Δημόσιο. Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ,. ωστόσο, υποστήριξαν ότι οι μετοχές «πωλούνται στη μαύρη αγορά».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε και αναμένεται να εκδόσει την απόφασή της τους επόμενους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι νομικοί κύκλοι εξέφραζαν προβληματισμό για την "τύχη" της αίτησης, επισημαίνοντας ότι αυτή στρέφεται  σε βάρος νόμου,  κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει λόγους ακυρότητας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά