Logo

Στο ΣτΕ ξανά οι παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ για την αποτίμηση της περιουσίας του Οργανισμού



 
 

Σε μία νέα δικαστική κίνηση προχώρησαν οι πρώην μέτοχοι του «Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΟΑΣΘ) μετά  την υπαγωγή  του σε καθεστώς εκκαθάρισης  (κρατικοποίησης).

Οι 353 πρώην μέτοχοι του ΟΣΘ, συγκεκριμένα, προσέφυγαν για άλλη μία φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας  (ΣτΕ)  στρεφόμενοι κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και ζητώντας να ακυρωθεί  ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 28.1.2018 απόφασή του, με την οποία προκηρύσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη της ελεγκτικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της αποτίμησης της αξίας του ΟΑΣΘ.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη απόφαση, θα προβεί στην αναλυτική καταγραφή και αποτίμηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ.

Οι προσφεύγοντες παράλληλα ζητούν κατ' επέκταση  να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 για «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης». 

Στην προσφυγή τους, που υπογράφεται από το νομικό τους εκπρόσωπο Πάνο Λαζαράτο, οι παλαιοί μέτοχοι υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43), καθώς παρόμοια θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν με υπουργική απόφαση παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ ο νόμος 4482/2017 δεν παρέχει σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την έκδοση παρόμοιας απόφασης.

Επίσης, οι παλαιοί μέτοχοι, με  αφορμή την νέα υπουργική απόφαση, ζητούν  και πάλι την ακύρωση του νόμου 4482/2017 ως αντίθετου στα άρθρα 106, 17, 5 και 4 του Συντάγματος, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και την Ευρωπαϊκή  και Ελληνική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται,  ότι την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση των παλαιών μετόχων κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ και αναμένεται η έκδοσή σχετικής απόφασης μέσα στους επόμενους μήνες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά