Καθυστερημένη και χλιαρή ήταν, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για τις επιθέσεις μερίδας του πολιτικού κόσμου κατά της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τους χειρισμούς της στην έρευνα του σκανδάλου Novartis.
Αντιθέτως η ΕΔΕ με αστραπιαία ταχύτητα και με σκληρή γλώσσα στράφηκε σήμερα Τετάρτη κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, επειδή εξέφρασε τη νομική της άποψη περί της μη νομιμότητας του αιτήματος για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας για την υπόθεση Novartis.
Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση της ΕΔΕ κατά της κ. Θάνου ως ομολογία αν όχι ότι κινεί τα νήματα, αλλά τουλάχιστον ότι εγκρίνει την ενέργεια της συλλογής υπογραφών από δικαστές υπηρετούντες στο Εφετείο της Αθήνας προκειμένου το σκάνδαλο να μην διερευνηθεί από ανακριτή Διαφθοράς, όπως ορίζει ο νόμος και συνεπώς να αφαιρεθεί η εποπτεία των ανακρίσεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη.
Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από το Γραφείο Τύπου της ΕΔΕ φέρει τον τίτλο: "Δελτίο Τύπου για τη δυνατότητα ανάθεσης της υπόθεσης Novartis σε εφέτη-ανακριτή" και αναφέρει τα εξής:
"Η χθεσινή δήλωση της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς την διαδικασία σύγκλησής της. Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό Εφέτη-Ανακριτή ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε Ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε Εφέτες-Ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι Ανώτεροι Δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των Δικαστικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού. Η επιλογή του Εφέτη-Ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το Νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους Δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-2-2018 από directNEWS.gr