Logo

Μίζες σε βαλίτσες και ποσοστά σε κόμματα για τα έργα του Μετρό



 
 

Νέα στοιχεία για την υπόθεση ανάθεσης και υλοποίησης έργων του Μετρό στην Αθήνα κατά την περίοδο 2003-2007 έφθασαν από τις γερμανικές αρχές στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κι ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην ανάκριση, από τα νέα στοιχεία - καταθέσεις στη Γερμανική Δικαιοσύνη, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία - προκύπτει ότι είχαν δοθεί μίζες, που μοιράζονταν μέσα σε βαλίτσες, καθώς  και  συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας - της τάξεως του 5-7% - για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου.  

Μεταξύ αυτών των στοιχείων περιλαμβάνεαι και κατάθεση στελέχους της γερμανικής εταιρείας Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του Μετρό.

Τα στοιχεία που ήλθαν από τις γερμανικές αρχές διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και από εκεί στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση. 

Με βάση τα νέα στοιχεία οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για  ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που ήδη διώκονται από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες, όχι σε μετρητά αλλά μέσω εικονικών τιμολογίων στα πλαίσια της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Τι υποστηρίζει στέλεχος της Deutsche Bahn

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μίζες ανέρχονταν στις 370.000 και φέρονται να δόθηκαν μέσα σε βαλίτσες σε κρατικούς αξιωματούχους ενώ ποσοστό από 5 έως 7% είχε «τιμολογηθεί» για τα πολιτικά κόμματα.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η εν λόγω γερμανική εταιρεία, που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του Μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος είχε ανοίξει και τραπεζικό λογαριασμό στην χώρα μας γι αυτόν τον σκοπό. Τελικά όμως έκλεισε τον λογαριασμό και μοίραζε το μαύρο χρήμα σε μετρητά που μετέφερε μέσα σε βαλίτσες.

Η επώνυμη κατάθεση αναφέρει ότι  οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας για κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-3-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά