Logo

Δικάζεται για κακουργήματα η οικογένεια Ξυνή - Στο φως και νέα υπόθεση με πλαστές ενημερότητες



 
 

Στις 27 Απριλίου αναμένεται να εκδικαστεί στο Ε΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από πολλαπλές αναβολές, η υπόθεση των κακουργηματικών διώξεων σε βάρος της οικογένειας Ξυνή. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι εκκρεμεί άλλη μία δικογραφία για πλαστές ενημερότητες του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια εξέλιξη για αυτή την υπόθεση.

Ειδικότερα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να δικαστούν την προσεχή Παρασκευή ο Σοφοκλής Ξυνής, η σύζυγός του Αθηνά και η κόρη τους Κατερίνα, ο οποίοι σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 430/2016 βούλευμα, το οποίο έχει καταστεί αμετάκλητο, φέρονται ότι πλαστογράφησαν ασφαλιστικές ενημερότητες για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο και να διατηρούν τις άδειες των ΙΕΚ ΞΥΝΗ σε ισχύ.

Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Μαρίας Γκανέ, που έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο, στην εταιρεία έγινε χρήση και κατασκευή κατ' εξακολούθηση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων με υπαίτιους τα μέλη της  Σοφοκλή Ξυνή, τη σύζυγό του Αθηνά και την κόρη τους Κατερίνα. Στόχος των μελών της εταιρείας ήταν να μπορούν να εισπράξουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από φορείς του Δημοσίου που ήταν συμβεβλημένοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  "Κυριακάτικη Δημοκρατία" το αμετάκλητο βούλευμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη μεθόδευση που ακολούθησαν για τη δημιουργία των πλαστών ασφαλιστικών βεβαιώσεων, καθώς στο προσωπικό γραφείο του Σοφοκλή Ξυνή βρέθηκαν σφραγίδες εφοριών και υποκαταστημάτων ΙΚΑ.

Η εταιρεία ανήκει στην αρμοδιότητα του Δ' Τμήματος Εσόδων του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ, στην Ομόνοια. Όπως προέκυψε από την ανάκριση, οι βεβαιώσεις αυτές, που εκδόθηκαν για τα έτη 2008 και 2009, υπογράφονταν είτε από ανύπαρκτα πρόσωπα είτε από υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε άλλα υποκαταστήματα, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, ή ήταν ταυτόσημες με άλλες ενημερότητες που ήταν δικαιούχοι άλλα πρόσωπα.

Τα μέλη της οικογένειας Ξυνή παραπέμπονται με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (απάτη κατά του Δημοσίου).

Τι υποστηρίζουν τα μέλη της οικογένειας Ξυνή

Στα απολογητικά υπομνήματα που υπέβαλαν στις 7-3-16 στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Δ.Σ., κόρη του Σοφοκλή Ξυνή, Κατερίνα, υποστήριξε ότι για όλα έκανε κουμάντο ο πατέρας της και αυτή τυπικά εκτελούσε τα χρέη της. Τα ίδια ισχυρίστηκε και η σύζυγος Αθηνά. Ο Σοφοκλής Ξυνής είπε ότι τα θέματα αυτά τα χειριζόταν το λογιστήριό του και αυτός δεν γνώριζε τίποτα.

Προφανώς, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που παρέπεμψαν τα μέλη της οικογένειας Ξυνή στο εδώλιο του Ε' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Την τελευταία φορά που επρόκειτο η υπόθεση να εκδικαστεί στο ακροατήριο, το δικαστήριο την ανέβαλε λόγω κωλύματος των δικηγόρων της πλευράς Ξυνή και προσδιόρισε νέα δικάσιμο στις  27 Απριλίου 2018. 

Νέα υπόθεση στην Εισαγγελία Πειραιά 

Άλλη μία υπόθεση του  ΙΕΚ ΞΥΝΗ για πλαστές ενημερότητες εκκρεμεί στην Εισαγγεία Πειραιά, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε έρθει στην επιφάνεια, άγνωστο γιατί. 

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Δημοκρατία", η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα μπορούσε να διενεργήσει  μια ένορκη διοικητική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι έχουν «καταχωνιάσει» την υπόθεση αυτή στον Πειραιά στα υπόγεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η υπόθεση Ξυνή έχει απασχολήσει όλο τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο την τελευταία δεκαετία, αλλά είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 2010. Κι ενώ έχει περάσει μία οκταετία ακόμη η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-4-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά