Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, μετά από μία διαδικασία εννέα ωρών, κήρυξε αθώους τρεις Ισπανούς πυροσβέστες - διασώστες μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PROEM-AID και δύο Δανούς αραβικής καταγωγής, μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Team Humanity που κατηγορούνταν για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα.
Οι τρεις πυροσβέστες και οι δύο Δανοί είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016 από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ επέβαιναν σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκία και επιχειρούσαν να ρυμουλκήσουν βάρκες με αλλοδαπούς.
Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων . Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι πέντε δεν τέλεσαν τις πράξεις που τους αποδίδει το κατηγορητήριο και διέταξε την επιστροφή των εγγυήσεων που είχαν επιβληθεί - ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα από τους τέσσερις (τρεις Ισπανούς και έναν Δανό) και 10.000 ευρώ στον πέμπτο (ένα Δανό) στον οποίο είχε απαγορευθεί έκτοτε και η έξοδος από τη χώρα- προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.
Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο από τα τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση. Απών ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που τους είχε συλλάβει.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης προσήλθαν και κατέθεσαν:
*η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της αυτόνομης Ισπανικής Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Ρόζα Αγιλάρ, που αναφέρθηκε στην επαγγελματική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική δράση των Ισπανών πυροσβεστών οι οποίοι συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή της υπηρεσίας τους και παρέμειναν στη συνέχεια στην Ελλάδα εναλλασσόμενοι ανά 15θήμερο, ως εθελοντές.
*ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέδραμαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση από τη χώρα μας της έκρηξης της ανθρωπιστικής κρίσης από τις αρχές του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016
*εργαζόμενος σε μη Κυβερνητική Οργάνωση και συγκεκριμένα κυβερνήτης διασωστικού σκάφους και μία ανεξάρτητη εθελόντρια, οι οποίοι περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας εκείνων των ημερών στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη δίκη που συγκέντρωσε μέσα ενημέρωσης από όλη σχεδόν την Ευρώπη και όχι μόνο από την Ισπανία, παρίσταντο ως παρατηρητές εκπρόσωποι όλων των ισπανικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Οι συγκεντρωμένοι συμπαραστάτες και φίλοι των αθωωθέντων υποδέχθηκαν την αθωωτική απόφαση με χειροκροτήματα και ευχαριστίες προς την ελληνική δικαιοσύνη για την «απόφαση που ταυτίστηκε με το αίσθημα δικαίου ολόκληρης της Ευρώπης». Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά έγραφαν και οι μπλούζες που φόρεσαν οι Δανοί αμέσως μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης «το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-5-2018 από directNEWS.gr