Άρχισε την Τρίτη και διακόπηκε για τις 26 Ιουνίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κάθονται οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων - δικάζονται παράλληλα στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής - για μη νόμιμη παρουσία της Πολιτικής Αγωγής. Η υπεράπσιση υποστήριξε ότι οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής δεν διαθέτουν έγκυρη εξουσιοδότηση από τους γονείς του θύματος. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν έγινε δεκτός από το δικαστήριο που έκρινε ότι νομίμως παρίστανται οι νομικοί εκπρόσωποι των πολιτικών εναγόντων στη δίκη.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νεαρός εργάτης έπεσε νεκρός από επτά μαχαιριές ,από μαχαίρια-πεταλούδα, που δέχθηκε από τους δύο κατηγορούμενους, ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα ενώ πήγαινε στην δουλειά με το ποδήλατο του.
Αρχικά η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας είχε αντιμετωπιστεί ως διαπληκτισμός θύματος και δραστών, με αφορμή την προτεραιότητα του ποδηλάτου ή του δικύκλου που επέβαιναν οι δύο. Όμως, το δικαστήριο του πρώτου βαθμού (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο) έκρινε με την υπ' αριθμ. 398/2014 απόφασή του ότι το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο, επιβαρυντική περίσταση που δεν είχε αναγνωριστεί στο κατηγορητήριο, γεγονός που επηρέασε την επιμέτρηση των ποινών των δύο καταδικασθέντων.
Μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε την σχετική διάταξη για το ρατσιστικό έγκλημα, επιστημαίνοντας στο σκεπτικό της ότι τα στοιχεία της υπόθεσης «δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία στο Δικαστήριο για τη διάπραξη του εγκλήματος υπαγορευόμενου από αισθήματα ρατσιστικού μίσους».
Ανάλογη πρόταση, περί εγκλήματος με ρατσιστικό κίνητρο, είχε προβάλει με την αγόρευσή της η Εισαγγελέας Έδρας η οποία είχε ζητήσει από δικαστές και ενόρκους να καταδικάσουν τους δύο κατηγορούμενους όπως η κοινωνία και οι νέοι στην Ελλάδα θα καταδικάζουν «κάθε έγκλημα που έχει σαν κίνητρο τη διαφορετικότητα».
Σημειώνεται, ότι έξω από το χώρο του δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη αντιφασιστική συγκέντρωση.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-6-2018 από directNEWS.gr