Logo

Απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας: Μειώθηκαν οι πρωτόδικες ποινές - Δεν ήταν εγκληματική οργάνωση είπε το Εφετείο



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας μείωσε τις πρωτόδικες ποινές που είχαν επιβληθεί στις πέντε γυναίκες πρώην υπαλλήλους που εμπλέκονται στην απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας με τα "μαϊμού" επιδόματα, η χορήγηση των οποίων προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, επέβαλε στις πέντε καταδικασθείσες ποινές κάθειρξης από 14 έτη έως 27 έτη, ενώ οι πρωτόδικες κυμαίνονταν από από 31 έτη  έως 38 έτη (εκτιτέα είναι τα 25 έτη).

Παράλληλα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την ετυμηγορία του μετέτρεψε το κακούργημα της εγκλημαικής οργάνωσης στο πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας και επικύρωσε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που είχε αναγνωριστεί πρωτόδικα σε όλους τους κατηγορουμένους. 

Η επιεικέστερη τελεσίδικη, σε σύγκριση με την πρωτόδικη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έχει ως εξής: 

Ως προς τις ποινές: 

27 έτη και 6 μήνες επιβλήθηκαν στην Χριστίνα Σουρίδη

24 έτη  και 6 μήνες επιβλήθηκαν στην Ελένη Μπουραζάνη

19 έτη και 3 μήνες επιβλήθηκαν στη Χρυσούλα Φέρρα

16 έτη επιβλήθηκαν στη Μυρσίνη Θωμάκου

14 έτη επιβλήθηκαν στη Χριστίνα Πατεράκη 

3 έτη φυλάκιση με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον Κωνσταντίνο Καραΐσκο, σύζυγο της Μπουραζάνη

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικά πρόστιμα απο 30.000 έως 80.000 ευρώ.

Στις καταδικασθείσες Πατεράκη και Σουρίδη αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς επέστρεψαν στο δημόσιο ακίνητα και μετρητά.

Η Χρυσούλα Φέρρα, στην οποία πρωτοδίκως είχε δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της μέχρι το Εφετείο, οδηγείται πλέον στη φυλακή ενώ αντίθετα, η Χριστίνα Πατεράκη της οποίας η ποινή μειώθηκε πολύ αναμένεται να αποφυλακιστεί άμεσα.

Ως προς την επί της ενοχής κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου οι κατηγορούμενες καταδικάστηκαν κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης μέσω υπολογιστή, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία, της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιπλέον επιδίκασε, όπως και του πρωτόδικο, χρηματική ικανοποίηση δύο εκατομμυρίων ευρώ και διέταξε με την απόφαση του να αποδοθούν στον ζημιωθέντα ασφαλιστικό φορέα όλα τα δημευθέντα και κατασχεθέντα χρήματα και περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων

Η υπόθεση 

Όπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας, στο ΙΚΑ Καλλιθέας οι εμπλεκόμενες χορηγούσαν επιδόματα "μαϊμού" σε μη δικαιούχους.

Οι εμπλεκόμενες φέρονται ότι παρακρατούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματα που δίνονταν όπως στην περίπτωση κατά την οποία από επίδομα 15.000 ευρώ, μόνον οι 6.000 πήγαν στον «δικαιούχο» ενώ τα 9.000 ευρώ τα μοιράστηκε η παρέα.

Οι πέντε πρώην υπάλληλοι του ΙΚΑ ξεκίνησαν τη δράση τους το 2003 στο ΙΚΑ, όπου συνυπηρετούσαν επί 20ετία  σε σημαντικές θέσεις στα Τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού.

Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται όταν  χορηγήθηκε για όγδοη φορά στην ίδια ασφαλισμένη το επίδομα μητρότητας. Τότε η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλλιθέας έκανε αναφορά για μη σύννομη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στη συγκεκριμένη ασφαλισμένη. Έτσι διατάχθηκε έρευνα με την ολοκλήρωση της οποίας συντάχθηκε έκθεση ελέγχου που παραδόθηκε στις 20-11-2012. Από την επίμαχη έκθεση προέκυπταν οι μη σύννομες παροχές που εγκρίθηκαν, οι οποίες ανέρχονταν σε 7.991 και αφορούσαν σε 1.213 ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ διάστημα, κάποιες από τις εμπλεκόμενες υπαλλήλους κατάφεραν να αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες , όπως πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά