Εντυπωσιακή εξέλιξη στην δικαστική έρευνα για την επονομαζόμενη «μαφία των πιστοποιητικών» που οδηγούσε στην αποφυλάκιση ναρκοεμπόρων αποτελεί η απόφαση, προ δύο ημερών, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών να αφαιρέσει τελικώς τη δικογραφία της υπόθεσης από τη δικαστική λειτουργό που την χειριζόταν.
Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου βασίσθηκε σε μηνύματα που αντήλλασσαν -μέχρι τα τέλη του 2017- μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Viber η δικαστική λειτουργός και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ (με την ιδιότητα του ψυχιάτρου) στον οποίο είχε ασκηθεί προ μερικών ημερών ποινική δίωξη για εμπλοκή στην υπόθεση.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών «η εμφανιζόμενη στα ανταλλαγέντα μηνύματα υφισταμένη κοινωνική σχέση, πέραν της υπηρεσιακής, δύναται να προκαλέσει υπόνοιες μεροληψίας στο πρόσωπο της ανωτέρω δικαστικής λειτουργού».
Με την πλευρά του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ να χαρακτηρίζει την δίωξη σε βάρος του «σκόπιμη και εκδικητική ενέργεια για προσωπικούς λόγους με αποτέλεσμα να εκτεθεί υπηρεσιακά και κοινωνικά». Συμπληρώνοντας ότι «στη δικογραφία της υπόθεσης υπήρχαν αναφορές άλλων προσώπων ότι ποτέ ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δεν είχε σχέση με παράνομες μεθοδεύσεις. Κι οι οποίες δεν ελήφθησαν υπ όψιν». Με την πλευρά της δικαστικής λειτουργού να υποβαθμίζει το περιεχόμενο των μηνυμάτων και να μιλά για απόλυτα ορθό χειρισμό του σχετικού φακέλου. Ωστόσο μετά κι από τις τελευταίες εξελίξεις, δικαστικοί και νομικοί παράγοντες μιλούν για «μία ιδιόμορφη υπόθεση με μεγάλο παρασκήνιο. Συνδέεται με προγενέστερες τριβές στον χώρο της Δικαιοσύνης και η οποία πιθανόν να έχει μεγάλη συνέχεια...».
Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία για τη «μαφία των πιστοποιητικών» προέκυψαν από μεθοδική έρευνα αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, η οποία ξεκίνησε ύστερα από την εξέταση - στις αρχές του 2018 - της δράσης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών με τη συμμετοχή 18 Ελλήνων.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν στη διάρκεια της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της σπείρας - πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού - ότι προχωρούσαν σε συνεννοήσεις με γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Ετσι συνέχισαν την έρευνά τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων και μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας για την υπόθεση των ναρκωτικών. Μάλιστα κατέγραψαν και τέσσερα βίντεο από τις συναντήσεις για τον χρηματισμό.
Μέχρι στιγμής για την εν λόγω παράνομη δραστηριότητα είχαν κατηγορηθεί πέρα από τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ κρατικοί λειτουργοί, δύο ψυχίατροι, μία δικηγόρος. Ομως το κατηγορητήριο αναμενόταν να επεκταθεί με βάση νεώτερα στοιχεία που προέκυπταν. Ομως οι κατηγορίες για «υπερβάσεις» στην διάρκεια της έρευνας, για έντονο παρασκήνιο κι η αφαίρεση του φακέλου από την δικαστική λειτουργό πιθανόν να αλλάξει αρκετά από τα δεδομένα της υπόθεσης.
*Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-6-2018 από directNEWS.gr πηγή: tovima.gr