Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, οι δύο γιατροί που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός βρέφους 13 μηνών.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή σε κάθε έναν από τους γιατρούς.
Στη πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι όπως πρωτόδικα, ενώ απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου οι δύο γιατροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ανέλυσαν στο δικαστήριο όλες τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν για την αντιμετώπιση της περίπτωσης του βρέφους, τονίζοντας πως δεν προέβησαν σε καμία παράλειψη. Μάλιστα, καταλήγοντας ο ένας εκ των γιατρών είπε χαρακτηριστικά: «Έπραξα εις το ακέραιο το καθήκον μου, αυτό που μου επιβάλλει το επιστημονικό, το ηθικό και η συνείδησή μου».
Υπενθυμίζεται, πως και πρωτόδικα, τον Μάρτιο του 2017, οι δύο γιατροί είχαν κριθεί ένοχοι και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή στον καθένα, ενώ το δικαστήριο είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία την ειδικευόμενη γιατρό που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου 2010 οπότε και το βρέφος εισήχθη και νοσηλεύτηκε με συμπτώματα σπασμών και έλαβε εξιτήριο την επόμενη μέρα με διάγνωση «πυρετικοί σπασμοί», ενώ δόθηκαν και οδηγίες από τους γιατρούς στους γονείς να χορηγήσουν στο βρέφος συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σπασμών. Οι δε γονείς, φέρονται δε να καθησυχάστηκαν από τους θεράποντες γιατρούς, καθώς το φαινόμενο των πυρετικών σπασμών είναι αρκετά σύνηθες σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
Στη συνέχεια, στις 14 Οκτωβρίου το βρέφος εισήλθε εκ νέου για νοσηλεία καθώς είχε παρουσιάσει σπασμούς, όχι όμως και πυρετό και εξήλθε την επομένη μέρα με διάγνωση «απύρετοι σπασμοί». Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εξετάστηκε από τους από τους κατηγορούμενους γιατρούς, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες αντιμετώπισης των σπασμών στους γονείς με λήψη φαρμάκου και τους έγινε και σύσταση να κάνουν στο βρέφος ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία σε εξειδικευμένο κέντρο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί δεν επεσήμαναν τους κινδύνους στους γονείς από την καθυστέρηση διεξαγωγής των εξετάσεων και έτσι οι γονείς του βρέφους δεν έσπευσαν να τις κάνουν άμεσα παρά προγραμμάτισαν την επίσκεψή τους σε εξειδικευμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις 8 Νοεμβρίου 2010. Ωστόσο, το βρέφος στις 5 Νοεμβρίου 2010 παρουσίασε νέο επεισόδιο σπασμών και απεβίωσε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, η αιτία θανάτου ήταν η πνευμονική εισρόφηση εξαιτίας των επεισοδίων σπασμών, ενώ η αιτία σπασμών πιθανολογείται ότι συνδέεται με «παλαιό κάταγμα του θόλου του κρανίου που είναι συμβατό με πτώση του βρέφους, πρόσκρουση της κεφαλής σε σκληρή επιφάνεια και πιθανή επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη».
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση για τους γιατρούς ήταν οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας ο κ. Νίκος Διαλυνάς.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2018 από directNEWS.gr πηγή: rodiaki.gr