Συζητήθηκε τη Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας η αίτηση για να ανασταλεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία καθορίζει το νέο όνομα της ΠΓΔΜ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων καθώς και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις αποδήμων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφτηκε στις 17 Ιουνίου 2018, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων, παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται ψήφιση από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του, ενώ η συζήτηση για την κύρια αίτηση που αφορά την οριστική ακύρωση της συμφωνίας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάσθηκε τόσο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, καθώς υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όσο και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
Η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο, συζητήθηκε η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, και αναπτύχθηκαν οι νομικές θέσεις των προσφευγόντων.
Παράλληλα, ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του «Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας» Γιώργος Κόκκας, κατέθεσε υπόμνημα υπέρ των θέσεων των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι ανυπόστατη η όλη διαδικασία, καθώς δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα στην χώρα μας.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-7-2018 από directNEWS.gr