Με την παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Αττική, πραγματοποίησαν αυτοψία στα καμμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και διήρκεσε έξι και πλέον ώρες και από αυτή οι εισαγγελείς αποκόμισαν χρήσιμα στοιχεία για την πορεία της έρευνας.
Ανεξάρτητος πραγματογνώμονας θα μελετησει τις καταγραφές
Την ίδια στιγμή η εισαγγελική έρευνα διερύνεται προς κάθε κατεύθυνση χωρίς να περιορίζεται στα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς ή στις πολεοδομικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, αναζητά και ευθύνες κρατικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε με τις πράξεις είτε με τις παραλείψεις τους.
Καθημερινά καταθέτουν στο πλαίσιο της έρευνας πολλοί μάρτυρες, ενώ το ενδιαφέρον των εισαγγελικών λειτουργών στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών:
α) των αρμοδίων νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών, που έχουν τον πρώτο λόγο σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, όπως η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία. Για το λόγο αυτό οι εισαγελείς έχουν ζητήσει όλες τις συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Οι καταγραφές, που θα πρέπει να αφορούν συνομιλίες πριν και μετά την καταστροφή, θα τεθούν υπόψη του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που συνδράμει τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνα. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των ειδικών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
β) των αυτοδιοικητικών παραγόντων της Περιφέρειας και των δήμων.
Εισαγγελικές πηγές τονίζουν, πως ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται για εξέταση συνεχώς διευρύνεται και αρκετοί από αυτούς που έχουν ήδη καταθέσει φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα.
Άρση τηλεφωνικού απορρήτου
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα έχουν ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το εισαγγελικό έργο.
Συγκεκριμένα, μία σειρά ερωτημάτων - ζητημάτων που απσχολούν τους εισαγγελείς είναι:
*Εκκένωση: Μπορουσε να γίνει και αν ναι ποιος είναι ο κρίκος της υπηρεσιακής "αλυσίδας" που μπλόκαρε τη σχετική απόφαση; Με άλλα λόγια δόθηκε εντολή εκκένωσης του Ματιού και δεν εφαρμόστηκε ή δεν δόθηκε ποτέ και γιατί;
*Η σοβαρότητα του περιστατικού: Υποτιμήθηκε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και αν ναι γιατί; Και κυρίως γιατί στο ξεκίνημά της δεν στάλθηκαν άμεσα ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις;
*Διάσωση πολιτών: Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια σχετικά με την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις; Γιατί καθυστέρησε η από θαλάσσης διάσωση των πολιτών
*Η καθυστέρηση: Υπήρξε καθυστέρηση στην επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και αν ναι για ποιους λόγους;
*Η κυκλοφορία των οχημάτων: Γιατί έκλεισε η λεωφόρος Μαραθώνος; Έστελναν πράγματι οι αστυνομικές δυνάμεις τους διερχόμενους οδηγούς μέσα στο Μάτι και αν ναι για ποιους λόγους;
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τον με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση κατέθεσε σήμερα Δευτέρα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη φονική πυρκαγιοά στην Αττική. Με αυτήν εγκαλεί στελέχη της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όπως δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου στην πολυσέλιδη αναφορά της, στρέφεται κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων καθώς και κατά υπηρεσιακών παραγόντων των οποίων πράξεις και παραλήψεις συνδέονται, όπως ανέφερε, αιτιωδώς με το θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Αναλυτικότερα στην 17 σελίδων αναφορά της η κ. Κωνσταντοπούλου περιγράφει σειρά αξιοποίνων κακουργηματικών πράξεων όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και έκθεση κατά συρροή από την οποία επήλθε θάνατος ή βαριά βλάβη της υγείας.
Η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» μεταξύ άλλων χαρακτήρισε σε δήλωσή της, τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου «ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης», επισημαίνοντας στην αναφορά της: «Στους θανάτους αυτούς, στους βαρείς τραυματισμούς και στον κίνδυνο ζωής συντέλεσε με τρόπο καθοριστικό σειρά πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης, της περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Μαραθώνα, της ηγεσίας της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κατά παράβαση των υπηρεσιακών και θεσμικών τους καθηκόντων, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου απώλειας ανθρωπίνων ζώων και με την κυνική αποδοχή πραγμάτωσης αυτού του κινδύνου»,
Επίσης υπογραμμίζει «Παρά τον υψηλό βαθμό κινδύνου, που ήταν γνωστός ακόμη και στον Πρωθυπουργό, οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν εντελώς ανέτοιμοι και εκτός μάχης». Μάλιστα επισημαίνει πως «το παράπονο των επιζώντων όλων των ηλικιών ήταν: « Δεν μας είπε κανείς τίποτα, δεν χτύπησε η καμπάνα δεν ακούσαμε μια σειρήνα...».
Σημειώνεται πως η αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία Πρωτοδικών για τη φονική πυρκαγιά.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-8-2018 από directNEWS.gr