Logo

Η ανακοίνωση τριών μελών του Δ.Σ της Ένωσης Δικαστών για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο



 
 

Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζουν την αντίθεσή τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΕΔΕ (διαβάστε εδώ), σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Εισαγγελέα κλπ. Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η ανακοίνωση της μειοψηφίας των μελών του Δ.Σ υπογράφεται από την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη τον πρόεδρο Πρωτοδικών, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη και τον ειρηνοδίκη, Γρηγόρη Κομπολίτη, αναφέρει τα εξής:

«Οφείλουμε καταρχήν να επισημάνουμε ότι ο λόγος της παρέμβασης μας επί του ανωτέρω ζητήματος, έγκειται στο γεγονός ότι της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕ, που αναπαρήχθη ως ανακοίνωση της Ενώσεως, ουδεμία ενημέρωση μας προηγήθηκε και ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη μας, αν και είμαστε εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής.

Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας εκ των υστέρων δεδομένου ότι δεν ζητήθηκαν εκ των προτέρων όπως έπρεπε και τις οποίες οι συνάδελφοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Επειδή το Προεδρείο της Ενώσεως δεν έχει υιοθετήσει τη συλλογική δράση του ΔΣ αλλά λειτουργεί ως πλειοψηφούσα ομάδα, τονίζουμε από τώρα ότι δελτίο τύπου θα εκδίδει και η ομάδα μας κάθε φορά, που δεν θα ζητείται και δεν θα καταγράφεται η άποψη μας, ως εκλεγμένων μελών του ΔΣ και μάλιστα επί σημαντικών θεσμικών θεμάτων.

Το ζήτημα των προαγωγών των Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις προαγωγές στις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Εισαγγελέα κλπ. Ανωτάτων Δικαστηρίων, αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων εξαιτίας της γνωστής συνταγματικής διάταξης.

Για το λόγο αυτό η πάγια επί του θέματος άποψη μας είναι ότι, καταρχήν, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει στην κομματική αυτή αντιπαράθεση και σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβαση της επί του θέματος θα πρέπει να βάλει κατά αυτής της τακτικής των κομμάτων και όχι να ενισχύει μια κακώς εννοούμενη, διαχρονικά, πολιτική νοοτροπία περί ''αρεστών'' ή ''μη αρεστών'' Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών. Η από 20-8-2018 ανακοίνωση του ΓραφείουΤύπου της ΕΔΕ κατά τον τρόπο, που διατυπώθηκε, εκλήφθη από όλα τα μέσα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ως δήλωση ομολογίας από την ίδια την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων περί ύπαρξης ΄΄αρεστών΄΄ στην εκάστοτε Κυβέρνηση (αντιστρόφως και στην εκάστοτε Αντιπολίτευση) Δικαστικών Λειτουργών, συμπέρασμα, που διατυπώθηκε ευθέως στον Πρόεδρο της Ενώσεως και από δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού σε χθεσινή συνέντευξη του.

Ειδικότερα η άποψη μας:

''Οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενεργείται με όμοιο διάταγμα, με επιλογή μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και των αντεισαγγελέων του, όπως νόμος ορίζει...''.

Η αμέσως ανωτέρω διάταξη δεν αποτελεί ούτε το διατακτικό κάποιας δικαστικής απόφασης, ούτε θεσμοθετήθηκε από Λειτουργούς της Θέμιδας (και δεν θα μπορούσε άλλωστε).

Αποτελεί, όπως είναι σε όλους γνωστό, το κείμενο της παρ.5 του άρθρου 90 του Καταστατικού Χάρτη της Χώρας μας (Συντάγματος), που η ίδια η συντεταγμένη – πολιτική εξουσία στη χώρα μας, αποτελούμενη, διαχρονικά, από τα εναλλασσόμενα στην εκάστοτε Κυβέρνηση και εκάστοτε Αντιπολίτευση πολιτικά κόμματα, θεσμοθέτησε και ουδέποτε, βέβαια, μέχρι σήμερα αναθεώρησε.

Αν η πολιτική εξουσία, τα πολιτικά κόμματα, στη χώρα μας διαφωνούν με την εν λόγω διάταξη, που τα ίδια θεσμοθέτησαν και δεν έχουν μέχρι σήμερα αναθεωρήσει, δεν μένει τίποτε άλλο από το να προχωρήσουν στην αναθεώρηση της.

Αν εμμένουν στη διατήρηση της ισχύος της οφείλουν να σταματήσουν τις επικοινωνιακού και μόνο τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις τους με φόντο την ανωτέρω διάταξη και τη Δικαιοσύνη κάθε φορά, που έρχεται η ώρα των προαγωγών, όπως επί δεκαετίες μέχρι σήμερα πράττουν κατά την προσφιλή τους συνήθεια, πλάθοντας σενάρια περί ύπαρξης ''αρεστών'' ή ''μη αρεστών'' Δικαστών.

Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι ανεξάρτητη και μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών και στην κοινωνική ειρήνη όπως αυτό προκύπτει από πλήθος δικαστικών αποφάσεων.

Κλείνοντας την παρέμβαση μας αυτή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί διαρκή στόχευση για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και θα συνιστούσε πραγματική τομή σε μία μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση, πλήρως εναρμονισμένη με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της ισοτιμίας αυτών, η πρόβλεψη περί κατάρτισης του Οργανισμού των Δικαστηρίων, στα ζητήματα Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών αποκλειστικά και μόνο από την Δικαστική Εξουσία. Ότι συνιστά για τη Νομοθετική Εξουσία ο Κανονισμός, που θεσπίζεται από την Ολομέλεια αυτής και ρυθμίζει κυριαρχικά τα της εσωτερικής της λειτουργίας, συνιστά και ο Οργανισμός των Δικαστηρίων για την εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν αποτελεί μία απλή διακήρυξη πανηγυρικού τύπου σε ένα Σύνταγμα για να δικαιολογεί την ύπαρξη Κράτους Δικαίου, αλλά αποτελεί συνταγματική διάταξη με ουσιαστικό περιεχόμενο, που θεσπίζει περαιτέρω υποχρέωση της συντεταγμένης – πολιτικής εξουσίας να υλοποιεί με συγκεκριμένο τρόπο σε θεσμικό επίπεδο αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική επιταγή».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-8-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά