Το κατώφλι της ανακρίτριας Διαφθοράς, Ηλιάνας Ζαμανίκα, πέρασαν σήμερα Πέμπτη ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους Άρη Χαραλαμπάκη.
Το κατηγορητήριο, επί του οποίου έχει κληθεί να απολογηθεί το ζεύγος, αριθμεί περί τις 800 σελίδες και αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστήριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Τα έσοδα που "ξεπλύθηκαν" είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ,2.8 εκατ. ελβετικά φράγκα τα οποία φέρονται να δόθηκαν στον πρώην υπουργό για την προώθηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου S Λατου Πολεμικού Ναυτικού
Τελικώς, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου ζήτησαν από την ανακρίτρια Διαφθοράς, επικαλούμενοι τον όγκο της δικογραφίας, νέα προθεσμία την οποία και έλαβαν. Το νέο "ραντεβού" του ζεύγους με τις ανακριτικές αρχές ορίστηκε για τις 22 Οκτωβρίου 2018 .
Ο πρώην υπουργός δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους και παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη διαβίβαση δύο δικογραφιών που τον αφορούν στη Βουλή. Σε εκείνη την ανακοίνωση έκανε λόγο για τόνους λάσπης που κάποιοι έχουν ρίξει στο πρόσωπο του, υποστηρίζοντας ότι ""πληρώνει" το τίμημα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Κατηγορητήριο: "Ξέπλυμα" χωρίς δωροδοκία
Ο Γιάννος Παπαντωνίου, με βάση το ογκωδέστατο κατηγορηττήριο, προκειμένου να νομιμοποιήσει το προερχόμενο από εγκληματική δραστηριότητα χρήμα, χρησιμοποίησε, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 7 λογαριασμούς και 35 υπολογαριασμούς μέσω των οποίων εκτελέστηκαν, καθ΄υπόδειξή του, εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτές οι... δαιδαλώδεις κινήσεις είχαν στόχο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό του "μαύρου" χρήματος και του τελικού αποδέκτη του και παράλληλα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην προέλευση και διακίνησή του.
Η μίζα φέρεται να "ξεπλύθηκε" μέσω εξωχώριων εταιρειών (off shores - "οχήματα" της νομιμοποίησης) του τότε εκπροσώπου της προμηθεύτριας εταιρείας THALES στην Ελλάδα καθώς και μέσω λογαριασμών στενού φίλου του κ. Παπαντωνίου.
Κατά το κατηγορητήριο, τα 2,8 εκ. ελβετικά φράγκα αποτελούν μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής , που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τον ίκ. Παπαντωνίου, η οποία ήταν συνολικού ύψους 4.600.000 ελβετικών φράγκων. Όλο αυτό το ποσό ο κ. Παπαντωνίου το διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, και φέρεται ότι το είχε αποκρύψει από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα.
Στο "μικροσκόπιο" της ανάκρισης βρίσκεται και ένα ποσό ύψους τουλάχιστον 2.250.000 ευρώ, το οποίο εμβάστηκε επίσης από την THALES μέσω off shore εταιρειών του Έλληνα αντιπροσώπου της σε άγνωστους έως τώρα αποδέκτες..
Η Βουλή
Πριν από περίπου ένα χρόνο η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίνα, είχε ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Την περασμένη εβδομάδα η κ. Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Διαφθοράς, Γιώργος Ευαγγέλου, διαβίβασαν στη Βουλή δύο δικογραφίες σχετικές με εξοπλιστικά προγράμματα και τη μεταβίβαση ακινήτου του ζεύγους στη Σύρο, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της δωροδοκίας και της απιστίας.
Με βάση αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται η απολογία του ζεύγους να δοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο και της 22ας Οκτωβρίου στην περίπτωση που η Βουλή επιστρέψει, στο μεταξύ διάστημα, στις ανακριτικές αρχές τις δικογραφίες, κρίνοντας ότι τα αδικήματα για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη διάπραξή τους, τελέστηκαν επ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων του κ. Παπαντωνίου και συνεπώς δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο πρώην υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τα βασικά αδικήματα από τα οποία προέκυψε το "ξέπλυμα" χρήματος και θα πρέπει να απολογηθεί και για αυτά στην Τακτική Δικαιοσύνη.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-9-2018 από directNEWS.gr