Logo

Διώξεις για κακουργήματα στον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών που χρηματιζόταν για να περνάει φοιτητές στα μαθήματα



 
 

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκαν την Τρίτη ο καθηγητής του ΤΕΙ της πόλης και οι δυο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου που συνελήφθησαν από τους "αδιάφθορους" της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε υποθέσεις δωροληψίας εις βάρος σπουδαστών του Ιδρύματος.

Η εισαγγελέας Ποινικής Αγωγής άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για τα κακουργήματα της δωροληψίας και της εκβίασης και σε βάρος των δύο φροντιστηριούχων για άμεση συνέργεια σε δωροληψία.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας παρέπεμψε τους τρεις κατηγορουμένους στον ανακριτή, από τον οποίο οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν την Παρασκευή., ενώ μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση. 

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της  Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο καθηγητής στα ΤΕΙ Σερρών φέρεται ότι παρέπεμπε σπουδαστές του στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του για να περάσουν τα μαθήματά του. Επρόκειτο, συγκεκριμένα, για φοιτητές που τους είχε "κόψει" στις εξετάσεις και οι οποίοι προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους απευθύνονταν πράγματι στο φροντιστήριο.

Στο φροντιστήριο οι φοιτητές  καλούνταν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 250 έως 400 ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν σε δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται ότι οι σπουδαστές, χωρίς να παρακολουθήσουν καν τα φροντιστηριακά μαθήματα,  πετύχαιναν στη συνέχεια στις εξετάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος καθηγητής τους υποχρέωνε να προσφέρουν πρακτική άσκηση σε επαγγελματικό γραφείο και ως αντάλλαγμα τους περνούσε στα μαθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια των ανακρίσεων δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και ευθύνες εναντίον άλλων προσώπων που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ζητούσε χρήματα και σεξ από φοιτήτριες

Σοκάρουν οι μαρτυρίες φοιτητριών για τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, που αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. 

Χαρακτηριστικά μία φοιτήτρια είπε: «Δεν μπορούσες να περάσεις εύκολα τα μαθήματά του. Θα έδινες πάνω από πέντε, έξι, εφτά φορές. Για να μπορούσες να περάσεις στο μάθημά του με λιγότερες προσπάθειες θα έπρεπε ή να γνωρίζεις κάποιον γνωστό του ή να πας να κάνεις πρακτική στο λογιστικό γραφείο που είχε για ένα εξάμηνο ή να τον δωροδοκήσεις».

Μία άλλη φοιτήτρια ανέφερε: «Με έχει παρενοχλήσει σεξουαλικώς. Μία ημέρα μου είχε πιάσει την κουβέντα και ζήτησε από εμένα να βγούμε μαζί το βράδυ. Έλεγε "πόσο όμορφη είμαι". Ο τρόπος που με κοιτούσε δεν ήταν όπως κοιτάει ένας καθηγητής μία φοιτήτρια. Ήταν σαν να με γδύνει με τα μάτια του».

«Το χειρότερο που μου είχε πει είναι ότι "εσύ συγκεκριμένα όσο είμαι εγώ εδώ πέρα αν δεν δουλέψεις για εμένα πτυχίο δεν θα πάρεις ποτέ, ανοιχτά μπροστά και σε άλλους φοιτητές"», τόνισε μία άλλη φοιτήτρια του ΤΕΙ Σερρών.

Το Facebook, η πολύχρονη δράση και οι "εξαφανισμένοι" μάρτυρες

Ο καθηγητής είχε προσθέσει στα μέσα προσέγγισης και το Facebook, μέσω του οποίου "ψάρευε" κατά κύριο λόγο φοιτήτριες. 

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε ο ΑΝΤ1 σε ρεπορτάζ του στο οποίο επικαλέστηκε μαρτυρίες φοιτητριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο καθηγητής τους έστελνε αιτήματα φιλίας κι έτσι καταλάβαιναν ότι τις είχε βάλει στο μάτι. Επίσης. αιτήματα φιλίας έστελνε και το φροντιστήριο στα υποψήφια θύματα που είχε υποδείξει ο καθηγητής.

Ο εκπρόσωπος  των φοιτητών του ΤΕΙ Σερρών, Νίκος Τζιούτζιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και πως οι φοιτητές φοβούνται ότι αν μιλήσουν μπορεί και να χάσουν το πτυχίο τους. Ο κ. Τζιούτζιος μίλησε για τις καταγγελίες που έχει κάνει ο σύλλογος για το θέμα εδώ και χρόνια σημειώνοντας ότι οι μάρτυρες όταν καλούνταν να μιλήσουν, δεν εμφανίζονταν.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπττικού σταθμού ανέφερε ότι είναι νέα διοίκηση και ότι ανέλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, είπε:  «Στην περίοδο αυτή δεν έγινε καμία καταγγελία και καμία αναφορά από τους φοιτητές. Εγώ που είμαι καθηγητής στο ίδρυμα 31 χρόνια είχε ακουστεί για τον συγκεκριμένο καθηγητή και στο παρελθόν ότι πιθανότατα χρηματίζεται. Έγιναν ενέργειες από τη διοίκηση έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες, η υπόθεση είχε φθάσει και στο Πρωτοδικείο, αλλά για λόγους που δεν είναι γνωστοί η υπόθεση δεν οδηγήθηκε σε αίσιο τέλος».

Ο κ. Χασάπης, επίσης χαρακτήρισε λυπηρά αυτά τα φαινόμενα και συμπλήρωσε:  «Δεν αρμόζει σε ακαδημαϊκό δάσκαλο τέτοια παραβατική συμπεριφορά. Αυτήν τη φορά θέλω να πιστεύω ότι θα απαλλαγούμε επιτέλους από ένα θέμα που δηλητηριάζει τη μικρή μας ακαδημαϊκή κοινότητα τόσα χρόνια».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-10-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά