Logo

«Καυτός» δικαστικός χειμώνας προ των πυλών



 
 

Δικογραφίες με έντονο πολιτικό αντίκτυπο, υποθέσεις με «άρωμα» διαφθοράς και χρηματισμού και ογκώδεις δικαστικοί φάκελοι με καταγγελλόμενες επιχειρηματικές ατασθαλίες, βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη με την τελική ετυμηγορία των δικαστών να αναμένεται τον χειμώνα που έρχεται, ο οποίος εξ αυτού του λόγου πριονίζεται ιδιαίτερα ...θερμός.

Οι εξελίξεις γύρω από τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη αναμένεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Lawandorder», να είναι καταιγιστικές τους επόμενους μήνες. Οι δικογραφίες που βρίσκονται σε αναμονή για δικαστική εκκαθάριση, αφορούν πολιτικούς, επιχειρηματίες αλλά και ποινικούς κατηγορούμενους. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές διερευνώνται από τους εισαγγελείς, κάποιες άλλες βρίσκονται στα χέρια ανακριτών ενώ άλλες βρίσκονται σε ακροατήρια και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Φάκελος Novartis

Η υπόθεση της Novartis τους προηγούμενους μήνες είχε αποτελέσει πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς μέρος της σχετικής δικογραφίας είχε διαβιβαστεί στη Βουλή με αφορμή τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων για χρηματισμό κορυφαίων πολιτικών προσώπων και όχι μόνο.

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή αυτή επέστρεψε στην εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία πλέον την χειρίζεται αποκλειστικά αναζητώντας τη διάπραξη και άλλων τυχόν αξιοποίνων πράξεων και από τα πολιτικά πρόσωπα, πέραν του αδικήματος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας εξαρχής.

Για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με πληρηφορίες, η εισαγγελία αναμένει απαντήσεις σε αιτήματά της για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό και κυρίως την Ελβετία και την Κύπρο. Επίσης, η εισαγγελία Διαφθοράς ερευνά και εκατοντάδες γιατρούς που φέρονται έναντι αμοιβής και δώρων να προωθούσαν τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας.

 Ο Γιάννος σε απολογία

Στις 22 Οκτωβρίου απολογείται σε ανακριτές κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταύρουλα Κουράκου για το κακούργημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το συγκεκριμένο αδίκημα αφορά στην προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος εκσυχρονισμού φρεγατών και σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ποσό της νομιμοποίησης αγγίζει τα 2.800.000 ελβετικά φράγκα. Η δε ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό, εκτιμάται ότι αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά του πάντως, ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινη πράξη και κάνει λόγο για «προσπάθειες ενοχοποίησής του μέσω κατασκευασμένων εκτιμήσεων που υπηρετούν δόλιες σκοπιμότητες και είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν».

Η Folli Follie

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται όμως και η διερεύνηση της υπόθεσης της εταιρείας Folli Follie μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες. Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχής.

Η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε βάρος των υπευθύνων και στελεχών του Ομίλου.

Η αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετίζεται με τη μη «παροχή αιτούμενων στοιχείων» που είχαν ζητηθεί από τη Folli Follie, όπως ταμειακά διαθέσιμα κ.ά., καθώς και την «παρεμπόδιση ελέγχου», που ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση report του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM), στο οποίο αναφέρεται πως ενδέχεται κάποια οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group να μην είναι ακριβή.

Ο Μαρτίνης και η Hospitalia

Για τις 30 Οκτωβρίου διεκόπη, μετά από αναβολή, η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, της συζύγου του, Γεωργίας και του επιχειρηματία Δημήτρη Καμπή, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κάτ´ εξακολούθηση και κατ´ επάγγελμα.

Το ζεύγος Μαρτίνη και ο επιχειρηματίας κάθονται στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για μίζα 3,1 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να είχε καταβληθεί προκειμένου η εταιρεία ξενοδοχειακού και νοσοκομειακού εξοπλισμού «Hospitalia International» να προτιμηθεί ως προμηθεύτρια συνάπτοντας τελικά σύμβαση με το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ρουβίκωνας: Όλες οι δικογραφίες

Στις 15 Ιανουαρίου έχουν προσδιοριστεί να εκδικασθεί η μεγάλη δικογραφία που αφορά μια σειρά από ενέργειες του Ρουβίκωνα. Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν 12 άτομα που φέρονται ως μέλη του, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακεκριμένες φθορές, διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, παράνομη βία και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Οι παραπάνω κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους, αφορούν σε σειρά ενεργειών του Ρουβίκωνα, μεταξύ αυτών, η εισβολή στον «Ευαγγελισμό» και συγκεκριμένα σε γραφείο γιατρού του νοσοκομείου, οι παράνομες είσοδοι στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας, οι παρεμβάσεις για διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ σε νοικοκυριά και οι διαμαρτυρίες στην οικία του Γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και στα δικαστήρια Λάρισας

Για την υπόθεση αυτή, η έρευνα κατέληξε στην παραπομπή σε δίκη των 12 κατηγορουμένων, κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε ζητήσει τη συνένωση των δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί για δράσεις και ενέργειες του Ρουβίκωνα.

Η Energa και το κύκλωμα της κοκαΐνης

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο της Energa ενώ πέντε ημέρες νωρίτερα στις 12 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί (μετά από διακοπή) να ξεκινήσει επί της ουσίας η ακροαματική διαδικασία για το κύκλωμα ναρκωτικών σε γνωστό μαγαζί στο Κολωνάκι με πελάτες διάσημους celebrity’s των Αθηνών, μεταξύ των οποίων πασίγνωστοι ηθοποιοί, παρουσιαστές, μοντέλα, η σύζυγος γνωστού επιχειρηματία αλλά και επιχειρηματίες.

Siemens, Χρυσή Αυγή και εξοπλιστικά...

Τέλος, τους επόμενους μήνες αναμένεται να βρεθούν σε κρίσιμα στάδια σημαντικές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ποινικά ακροατήρια. Μεταξύ αυτών, η δίκη των «μαύρων ταμείων» της Siemens και συγκεκριμένα το σκέλος που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, η οποία άρχισε τον Μάρτιο του 2017 και διεξάγεται απουσία του βασικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Μιχάλη Χριστοφοράκου. 

Παράλληλα, εντός της νέας δικαστικής χρονιάς αναμένεται να αρχίσει και η δίκη για ένα ακόμα σκέλος της υπόθεσης που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.To Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμα-φωτιά έχει στείλει στο εδώλιο 18 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας με την αιτιολογία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Στην τελική ευθεία αναμένεται να μπει όμως μέσα στο νέο δικαστικό έτος και η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

Με το νέο δικαστικό έτος αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθούν σοβαρές δίκες, οι οποίες αφορούν τις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως αυτή για την προμήθεια των υποβρυχίων, των Apache και των Leopard.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-10-2018 από directNEWS.gr πηγή: lawandorder.gr


Τελευταία Δικαστικά