Logo

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέφυγε στο ΣτΕ - Ζητά την ακύρωση απόφασης της ΕΛ.ΑΣ για αφαίρεση του διαβατηρίου του



 
 

Ο επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της απόφασης της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.

Η προσφυγή του επιχειρηματία κατατέθηκε μετά το βούλευμα (υπ' αριθμ. 201/2018) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά το οποίο δεν επικύρωσε εισαγγελική διάταξη με την οποία είχε επιβληθεί σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Όπως επισημαίνει στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για την επιβολή του περιοριστικού όρου και συνεπώς, όπως υποστηρίζει, επήλθε άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Για το λόγο αυτό, ο προσφεύγων ζητά να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη, ενώ αναμένεται προσεχώς η έκδοση απόφασης από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.

Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι το Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι  δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας,  καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπογραμμίζεται στην αίτηση,  εφόσον δεν επικυρώθηκε η σε βάρος του κ.  Μαρινάκη εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στην αίτηση σημειώνεται, ότι ενώ από την αρμόδια δικαστική αρχή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά ο κ. Μαρινάκης στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-10-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά