Logo

Ενώπιον των ανακριτών ο Γ. Παπαντωνίου - Απολογείται για ξέπλυμα και μίζες στα εξοπλιστικά



 
 

Τους ισχυρισμούς τους έναντι της κακουργηματικής κατηγορίας που απήγγειλαν εις βάρος τους οι ανακριτές Διαφθοράς καλούνται να προβάλλουν την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου.

Το ζευγάρι, μετά από δύο αναβολές που έλαβε, καλείται ενώπιον των Ανακριτών Ηλιάνας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου να αντικρούσει το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος τους για νομιμοποίηση ποσού 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προερχόμενων από παράνομες αμοιβές που δόθηκαν στον Γιάννο Παπαντωνίου για να προωθήσει συγκεκριμένη εταιρία σε έργο αναβάθμισης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με την δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες “απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε” και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές. Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση είναι ο συγκατηγορούμενος πλέον του πρώην υπουργού, Πολιτικός Μηχανικός Ανδρέας Μπάρδης ο οποίος φαίνεται να παρείχε "κάλυψη" στον Γιάννο Παπαντωνίου, μέσω λογαριασμών και μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.

Κατά την δικογραφία, τα χρήματα κινήθηκαν με την διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών ο αποβιώσας επιχειρηματίας, εκπρόσωπος τότε της THALES στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από τα στοιχεία των ελβετικών τραπεζών αλλά και των κυπριακών αρχών που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, θεωρούν ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάκρισης τα παράνομα χρήματα που φέρνουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κ. Παπαντωνίου κινήθηκαν μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών και μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις, κατέληξαν στον ίδιο.

Η πορεία του παράνομου χρήματος που καταγράφεται στα στοιχεία των ανακριτών φαίνεται να ξεκινά σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες, Ιούνιο με Ιούλιο του 2003, όπου καταγράφονται δύο εμβάσματα της THALES, από την τράπεζα ABN AMRO Ολλανδίας προς τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη, εταιρεία συμφερόντων του Μπεκατώρου. Από εκεί τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε εξωχώριες εταιρίες του αποβιώσαντος στην Κύπρο και ακολούθως κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου αμφισβητεί ευθέως την εικαζόμενη από τις δικαστικές αρχές ζημιά του Δημοσίου για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, ενώ σε γραπτή δήλωση που διένειμε πριν λίγο καιρό, χαρακτηρίζει "πρωτοφανές σενάριο" την σύνδεση του με την απεικόνιση κινήσεων χρημάτων που καταγράφεται από τους ανακριτές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ελλείψει άλλων στοιχείων οι ανακριτές “εφεύραν ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων - που έχει πεθάνει - από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση, ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία!!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο "μαγικό χέρι" φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό” .

Αύριο συνεχίζεται η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου

Αύριο Τρίτη στις 08:00 το πρωί της Τρίτης δόθηκε το νέο... ραντεβού του Γιάννου Παπαντωνίου με την ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Διαφθοράς, Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να συνεχιστεί η «μαραθώνια» απολογία του. 

Επίσης, αύριο αναμένεται να απολογηθεί στους ανακριτές Διαφθοράς και η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου. 

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του συνηγόρου του Άρη Χαραλαμπάκη, ξεκίνησε να απολογείται από το πρωί της Δευτέρας παρουσιάζοντας στους ανακριτές Διαφθοράς τη δική του εκδοχή για την υπόθεση της προμήθειας των έξι φρεγατών τύπου «S» από τη γαλλική εταιρεία Thales, αρνούμενος τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που του αποδίδεται. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαντωνίου δέχθηκε "βροχή" ερωτήσεων, ακόμη και για λεπτομέρειες επί εγγράφων της υπόθεσης, τις οποίες οι ανακριτές εκτιμούν ως σημαίνουσες, γεγονός που φέρεται να του προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό, που είχε ως συνέπεια να πει στους ανακριτές ότι έχουν άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος. 

Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτηριστικά φέρεται να είπε: «όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν, αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος».

Επίσης, φέρεται να έκανε λόγο για  «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

Ο πρώην υπουργός έχει αρνηθεί μετ’ επιτάσεως το κατηγορητήριο, εκδίδοντας κατά το παρελθόν ακόμη και ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει εν πολλοίς τη δίωξή του έωλη και σαφώς πολιτική, «άθλια μεθόδευση», τονίζοντας ότι παρά τη 15ετή έρευνα των αρχών, δεν έχει προκύψει σε βάρος του καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας.

Ο ίδιος έχει υπεραμυνθεί μάλιστα της σύμβασης περί τα εξοπλιστικά, υποστηρίζοντας ότι η ακύρωσή της ήταν αυτή που θα ελάττωνε σημαντικά την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, ενώ έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τα ποσά που έχουν διακινηθεί ανάμεσα στον – πλέον αποβιώσαντα – αντιπρόσωπο της Thales στην Ελλάδα και φιλικό του πρόσωπο. Δεν παύει άλλωστε να μιλάει για πλήρες αδιέξοδο των διωκτών του, το οποίο και τους ανάγκασε να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις.

Η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου, τελικώς, διεκόπη λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά