Logo

Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του



 
 

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η ανακρίτρια  κατα της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα, ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου και η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη αποφάσισαν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του για "ξέπλυμα "  2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως "δώρο" ως υπουργός εθνικής άμυνας, το 2003, στο πλαίσιο της σύμβασης  εκσυγχρονισμού έξι γαλλικών φρεγατών τύπου «S» με την εταιρεία Thales – η εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι πως όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς που διατηρούσαν σε ελβετικές τράπεζες συνολικού ύψους 4.608.773 ελβετικών φράγγων έγιναν νόμιμα.

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, που φέρεται συνδικαιούχος σε λογαριασμούς του, αρνήθηκαν την αποδοχή παράνομων πληρωμών, τις οποίες το κατηγορητήριο συνδέει με τη υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες.

Η απολογία του πρώην υπουργού ολοκληρώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι μετά από 18 ώρες και αργά το απόγευμα μετά από πέντε ώρες ολοκλήρωσε την απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι μετά από "πολύχρονες έρευνες για την οικονομική του κατάσταση δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία που να συνηγορούν, ότι διέπραξε ποινικό αδίκημα", ενώ αρνητική υπήρξε και η Σταρούλα Κουράκου για την κατηγορία ότι ο σύζυγός της ήταν αποδέκτης παράνομων πληρωμών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαντωνίου στην απολογία του έκανε λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων» και ισχυρίστηκε ότι «όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, αποσιωπούν πλήρως το αποδεικτικό υλικό και αποδεικνύουν ότι έχουν άγνοια της λειτουργίας του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος.

Ειδικά σε σχέση με τη σύμβαση για τις φρεγάτες, ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους, διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος δεν αποτελούσε επιλογή, όπως είπε, καθώς θα επέφερε σημαντική ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου (λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξι φρεγατών).

Ο πρώην υπουργός, λίγο πριν οδηγηθεί στην κλούβα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το "δόγμα Πολάκη" εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά