Logo

Απαλλακτικό βούλευμα για τον Χρήστο Βερελή και άλλους 47 για την προμήθεια 90 τρόλεϊ ΜΑΝ



 
 

Στην απαλλαγή του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων προχώρησε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για κατηγορίες σχετικές με την υπόθεση ΜΑΝ που αφορούσε την προμήθεια 90 τρόλεϊ.

Χαρακτηριστικά το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει στο υπ' αρίθμ. 1548/2018 βούλευμά του: «Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον η ήττον να αποφασίσουν η να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH».

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2009 με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρθηκαν σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία με αιφνιδιαστικές κινήσεις προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για το αν η Γερμανική εταιρεία  MAN είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κατά τις Γερμανικές αρχές το συνολικό ποσό που διακινήθηκε από την εν λόγω εταιρεία ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες.

Ο κ. Βερελής, είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής η οποία αποφάσισε την αγορά και όταν ενεπλάκη το όνομά του στα δημοσιεύματα, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας.  Τώρα μέσω του βουλεύματος του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων διεκδικώντας αποζημίωση.

Στη χώρα μας η έρευνα ξεκίνησε το 2009 από την Εισαγγελία της Αθήνας, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη συνέχεια σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς από τον οποίο υποβλήθηκαν αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.

Τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και απεστάλησαν στην ελληνική δικαιοσύνη αναλυτικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τον ανακριτή σε πλήρη διερεύνηση διαφόρων ποσών που εμφανίζονταν να έχουν κινηθεί από τη γερμανική εταιρία προς εταιρείες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις.

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε  αναπλήρωσαν τον κ. Βερελή ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι: Γιάννης Μανιάτης, Γεώργιος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ στον κατάλογο των απαλλαγέντων είναι και τα ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας διαχώρισε την υπόθεση για  δύο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά ως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά