Στρατιωτικός δικαστής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να εξέρχεται από το Σώμα στην ίδια ηλικία με τους συναδέλφους του της Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Με αφορμή αυτή την προσφυγή το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν είναι συνταγματική και νόμιμη η ηλικιακή διαφορά συνταξιοδότησης των στρατιωτικών δικαστών σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δικαστές.
Ο προσφεύγων κατείχε το βαθμό του Αναθεωρητή Β΄ - αντίστοιχος με αυτόν του αρεοπαγίτη - και συνταξιοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι τον βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους ενώ από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Μόνο στην περίπτωση που ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου δεν έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στην θέση τους παρατείνεται η θητεία τους.
Οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 65 έτη εφόσον φθάνουν μέχρι το βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών ενώ όσοι κατέχουν ανώτερο βαθμό αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή του ο στρατιωτικός δικαστής είναι αντισυνταγματική και παράνομη η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ των λειτουργών στρατιωτικής και πολίτικης Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, ο προσφεύγων τονίζει ότι το Σύνταγμα προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών και δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-11-2018 από directNEWS.gr