Logo

Σε απεργία πείνας για 4η ημέρα ο «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ – Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης



 
 

«Δεν δικάζομαι για κάποιο έγκλημα.Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος και γιατί κατέχω τεχνογνωσία ικανή να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο επονομαζόμενος Mr Bitcoin, ο οποίος βρίσκεται για τέταρτη ημέρα σε απεργία πείνας.

Όπως καταγγέλλει ο 38χρονος Ρώσος, κρατείται επί 16 μήνες σε ελληνικές φυλακές, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία και χωρίς δικαιώματα. 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, που εκζητείται από τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία), έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καταγγέλλοντας επιπλέον και παραβίαση των δικαιωμάτων του από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση των αιτημάτων για την έκδοσή του.

Αλεξάντερ Βίνικ: Απαιτώ δίκαιη δίκη

Όπως υποστηρίζει μιλώντας σε δημοσιογράφους μόνον όταν έφθασε στην τρίτη ημέρα απεργίας πείνας, υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις λέγοντας ότι κάποιες φορές νιώθει πως ζαλίζεται και ότι πίνει μόνο νερό. Επίσης τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο ακριβώς βάρος έχει χάσει.

«Μόλις χθες με ζύγισαν. Υποβλήθηκα σε ιατρική εξέταση όταν έφτασα στην 3η ημέρα απεργίας πείνας», είπε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Αλεξάντερ Βίνικ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η διοίκηση των φυλακών, προσπάθησε να τον πείσει να σταματήσει την απεργία πείνας.
«Ο διευθυντής των φυλακών χθες με κάλεσε και μου είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να λιμοκτονήσω και πως ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσω την απόφασή μου. Με ρώτησε «γιατί διαμαρτύρεσαι εναντίον μας, σου φερόμαστε τόσο ωραία»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δικηγόροι του Mr Bitcoin λένε πως  έγγραφα που αφορούν την απεργία πείνας του Βίνικ έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές που φέρουν την ευθύνη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος δικηγόρος του εκζητούμενου, Τιμοφέι Μουσάτοφ τονίζει ότι το θέμα των συνθηκών κράτησής του αλλά και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ξεκίνησε κατά την κατά την μεταγωγή του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να δικαστεί.  Υπογράμμισε, συγκεκριμένα, ότι  καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής ήταν με χειροπέδες λέγοντας ότι: «αυτό είναι βασανιστήριο. Να μεταφέρουν ένα άτομο σε όλη τη διαδρομή με χειροπέδες, πονάει, είναι δυσάρεστο». 

Καταλήγοντας ο Τιμοφέι Μουσάτοφ είπε:  «Ο Βίνικ απαιτεί μια δίκαιη δίκη. Το δικαστήριο διαπράττει τεράστιες παραβιάσεις, αρνείται να ακούσει την υπεράσπιση. Απειλείται με μια άδικη ποινή ισόβιας κάθειρξης». 

Όλη η επιστολή του Αλεξάντερ Βίνικ αναφέρει τα εξής: 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ
Του Αλεξάντερ Βίννικ, προσωρινώς κρατουμένου στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού

ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι,
Σας ενημερώνω ότι από την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με την σχετική δήλωσή μου που έγινε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ενώπιον του Προξένου της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη και ενώπιον του 3ου Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, βρίσκομαι σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά μου σε δίκαιη δίκη, στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειάς μου, σε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως του ότι είμαι Ρώσος και όχι Έλληνας ή πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Η απεργία πείνας αποτελεί το ύστατο μέσο άμυνάς μου απέναντι στην δικαστική αυθαιρεσία που εκδηλώνεται εις βάρος μου, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στο ακροατήριο του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και τα οποία περιγράφονται συνοπτικά στην συνέντευξη που έδωσα στον Τύπο και στην δημοσιογράφο Άννα Κανδύλη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 25/11/2018 (επισυνάπτεται αντίγραφο).

Είναι απάνθρωπο να κρατούμαι 16 μήνες χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία, χωρίς δικαιώματα. Είναι απάνθρωπο να μετάγομαι ξανά και ξανά, αιφνιδιαστικά και καταναγκαστικά, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης προς παρεμπόδιση της επικοινωνίας μου με τη συνήγορό μου και της προετοιμασίας της υπεράσπισής μου, απέναντι στο 3ο κατά σειρά αίτημα έκδοσής μου.
Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι αυτή στιγμή από Δικαστήριο που η πλειοψηφία του έχει ήδη λάβει απόφαση έκδοσής μου σε συναφή υπόθεση και δεν απέχει ούτε εξαιρείται.
Είναι απάνθρωπο να μου επιτίθεται η Πρόεδρος του Δικαστηρίου κα Αγγελική Αλειφεροπούλου στο ακροατήριο, με μομφές γιατί ασκώ τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μου, όπως το δικαίωμα έφεσης.
Είναι απάνθρωπο να με ρωτάει «Γιατί έκανα έφεση;» και «Αν θέλω να εκδοθεί απόφαση;»
Είναι απάνθρωπο να μου λέει ότι «η υπόθεσή σας είναι υπόθεση 5-10 λεπτών» πριν καν με ακούσει
Είναι απάνθρωπο να αμφισβητείται το δικαίωμά μου να τύχω υπεράσπισης από συνήγορο και να γίνεται επίθεση στη συνήγορό μου μόνο για το γεγονός ότι με υπερασπίζεται
Είναι απάνθρωπο να εμποδίζεται ο βασικός μου μάρτυρας από το να καταθέσει, με ειρωνείες και διακοπή της κατάθεσής του από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου
Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι σε γλώσσα που δεν κατανοώ και χωρίς τη μετάφραση των βασικών εγγράφων της δικογραφίας 
Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να με ακούσει, ενώ το ζητώ
Είναι απάνθρωπο να προτείνει ο Εισαγγελέας την έκδοσή μου, χωρίς να με ακούσει, και να χαρακτηρίζει την διαδικασία παραβίασης των δικαιωμάτων ως «άψογη διεύθυνση της διαδικασίας»
Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να μου γίνει διερμηνεία της Εισαγγελικής προτάσεως, λέγοντας ότι «φταίω εγώ που ο διερμηνέας δεν μπόρεσε να ακούσει και να διερμηνεύσει την Εισαγγελική πρόταση»

Δεν δικάζομαι για κάποιο έγκλημα.
Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος και γιατί κατέχω τεχνογνωσία ικανή να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους.
Διεκδικώ να με αντιμετωπίσετε ως ΑΝΘΡΩΠΟ. 
Όχι ως αντικείμενο, όπως αντιμετωπίζομαι μέχρι σήμερα.
Η ζωή μου είναι στα χέρια σας.
Η παρούσα δήλωσή μου είναι αναφορά στις αρχές σε ενάσκηση του δικαιώματος που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 του Συντάγματος.
Ζητώ να διερευνηθεί η υπόθεσή μου
Ζητώ να παύσει η εναντίον μου παρανομία και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά μου, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μετάφραση και διερμηνεία, το δικαίωμα σε υπεράσπιση, το δικαίωμα σε ακρόαση, το δικαίωμα στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη
Ζητώ να εξετασθώ ως μάρτυρας για την εναντίον μου αυθαιρεσία
Ζητώ να τύχω αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας

Κορυδαλλός, 28/11/2018
Αλεξάντερ Βίννικ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά