Εμπλοκή στην αποφυλάκιση των 8 κρατουμένων ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού μετά την κίνηση της ανακρίτριας να ανακαλέσει την προσωρινή τους κράτηση.
Η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί η εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη την σύμφωνη γνώμη της στην ανακρίτρια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.
Στο έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια είναι κατηγορηματική πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση των οκτώ κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η ανακρίτρια διαφθοράς σημειώνει:
"Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.
Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ".
Η απάντηση της ΑΑΔΕ αποτελείται από έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και "η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό".
Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την αποφυλάκιση των οκτώ. Ήδη οι συνήγοροι ετοιμάζονται για την κίνηση αυτή, υποβάλλοντας πρόσφυγες που θα κριθούν από τρεις πλέον δικαστές, μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυλάκιση των οκτώ θα καθυστερήσει.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ήταν ζήτημα χρόνου η αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων που κρίθηκαν προφυλακιστέοι στην φερόμενη ως μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας με τους 63 κατηγορούμενους. Μεταξύ των οκτώ που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ήταν και ο γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος Μυλωνάς.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, η ανακρίτρια προχωρά στην ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, μετά το έγγραφο από την ΑΑΔΕ, στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.
Δήλωση Αλέξη Κούγια
Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του ενεχυροδανειστή, δήλωσε σχετικά: “Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις.
Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμά προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία”.
Αίτηση αποφυλάκισης του Ριχάρδου
Νωρίς το πρωϊ της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά το τέλος των απολογιών των κατηγορουμένων ως μελών των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, ο προφυλακισμένος ενεχυροδανειστής “επανέρχεται” διά των συνηγόρων του, ζητώντας την άμεση ανάκληση της αποφυλάκισής του, μετά την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους συνολικά 55 συλληφθέντες στην υπόθεση.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την υπεράσπιση του ενεχυροδανειστή τον ισχυρισμό του ότι δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας καθώς δεν υπόκειται σε δασμούς ή φόρους η τυχόν εξαγωγή χρυσού σε εξωκοινοτική χώρα όπως η Τουρκία.
Στην αίτηση του ο κατηγορούμενος στρέφει τα πυρά του, για ακόμη μια φορά, σε βάρος των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση δηλώνοντας αποφασισμένος να καταθέσει σε βάρος τους μήνυση “για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν”.
Ολόκληρο το αίτημα έχει ως εξής:
Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.
Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία: «Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών».
Δια τους λόγους αυτούς αιτούμαι: Όπως κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ. αφεθώ ελεύθερος.
Το έγγραφο που απέστειλε η ανακρίτρια προς την εισαγγελία:
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-12-2018 από directNEWS.gr