Logo

Υπόθεση Χρυσός: Την αποφυλάκιση του Ριχάρδου και άλλων 7 προτείνει η εισαγγελέας



 
 

Η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών πρότεινε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την αποφυλάκιση του Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά και άλλων επτά κατηγορουμένων που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται με την άποψη της ανακρίτριας Διαφθοράς, η οποία χειρίζεται τη δικογραφία της υπόθεσης και είχε ζητήσει την ανάκληση της προφυλάκισης των κατηγορουμένων κατόπιν εγγράφου της ΑΑΔΕ, που ανέφερε ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν στοιχειοθετείται στην προκειμένη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στην πρότασή της αναφέρει πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της λαθρεμπορίας, πράγμα που συμπαρασύρει και τα άλλα δύο κακουργήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορουμένους, δηλαδή αυτά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Επισημαίνει, μάλιστα, πως δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει εξηγήσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς την ανακρίτρια ύστερα από ερώτημα της τελευταίας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το θέμα της στοιχειοθέτησης ή μη της κατηγορίας της λαθρεμπορίας είχε τεθεί από την ανακρίτρια Διαφθοράς κατά τη διάρκεια των απολογιών των κατηγορουμένων και ενώ ήδη ορισμένοι εξ αυτών είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και άλλοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, συγκεκριμένα, είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών και έτσι της διαβιβάστηκε το απαντητικό έγγραφο της ΑΑΔΕ.

Μετά το έγγραφο αυτό η ανακρίτρια Διαφθοράς  είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής  κρατήσεως» των κατηγορουμένων. 

Από την πλευρά τους, οι οκτώ προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει, μέσω των συνηγόρων τους, προσφυγές προς το δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας την αποφυλάκισή τους, αναφέροντας ότι η συνέχιση της προσωρινής τους κράτησης είναι παράνομη. 

Τον τελικό λόγο για την άρση της κράτησης των προφυλακισμένων κατηγορουμένων τον έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει το σχετικό βούλευμά του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά