Logo

«Μάχη» στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε την Παρασκευή για άλλη μία φορά με τη συνταγματική νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό Αττικής και συγκεκριμένα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού - Άγιου Κοσμά.

Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού ύψους 6 δις. ευρώ θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Συγκεκριμένα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης) συζητήθηκαν προσφυγές με τις οποίες ζητείται η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).

Προσφεύγοντες είναι περισσότεροι των 550 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) κ.λπ.

Παρεμβαίνοντες υπέρ του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global, κ.λπ.

Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων εστίασαν στην πρόβλεψη για την κατασκευή 6 ουρανοξυστών των 200 μέτρων ύψους ο καθένας (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.) και για την κατασκευή και άλλων ύψους 60 μέτρων. Υποστήριξαν ότι οι ουρανοξύστες δεν μπορεί να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης και πρέπει να εναρμονίζονται με το Αττικό τοπίο.

Επισήμαναν, επίσης, ότι στην επίμαχη περιοχή των 6.000 στρεμμάτων δημιουργείται μια ολόκληρη πόλη των 44.000 κατοίκων, η οποία θα έχει διπλάσιο συντελεστή δόμησης, δηλαδή συντελεστή «μαμούθ», αφού ο γενικά επικρατέστερος συντελεστής δόμησης είναι 0,80 στην επίμαχη περιοχή του Ελληνικού προβλέπεται από 0,86 έως 1,80..

Όπως είπαν, το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ισχυρίστηκαν ότι  εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα), ενώ έθεσαν και θέμα μικρού χρόνου διαβούλευσής της, παρά το γεγονός ότι προφορικά, όπως ελέχθη, ο χρόνος παρατάθηκε. 

Από την πλευρά τους οι παρεμβαίνοντες είπαν ότι δεν υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση και ότι από τα 6.000 στρέμματα τα 3.500 είναι ελεύθεροι χώροι. Επίσης, για τις μικρές δασικές εκτάσεις που υπάρχουν επισήμαναν ότι τα δένδρα είναι τεχνικά φυτεμένα, διάσπαρτα και είναι καλλωπιστικά.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν  ότι για το επίμαχο έργο πρέπει να εξετασθεί και η οικονομική διάστασή του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την στιγμή κατά την οποία δημιουργεί 19.000 θέσεις εργασίας και επέφερε έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο με γνωμοδότησή της (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο πάρεδρος, Δημήτρης Βασιλειάδης) έκρινε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά