Logo

Σκάνδαλο Novartis: Έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη [βίντεο]



 
 

Έρευνα στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη στο Διόνυσο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως στο παρελθόν  είχε πραγματοποιηθεί ξανά έρευνα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη. Τότε είχαν  κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ παράλληλα είχαν ανοίξει τραπεζικοί του λογαριασμοί στους οποίους βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά τα οποία κλήθηκε να νομιμοποιήσει με πρόστιμο άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.  

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ευρήματα στο σπίτι του κ. Μανιαδάκη ήταν μηδενικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το κλιμάκιο εισαγγελέων και αστυνομικών που διενήργησε την έρευνα βρέθηκε μπροστά σε ένα άδειο σπίτι. 

Οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν ότι το αποτέλσμα της έρευνας ήταν αναμενόμενο και καταδεικνεύει ότι ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η δωροδοκία και η απαγόρευση εξόδου

Η πράξη της δωροδοκίας που απέδωσε στον κ. Μανιαδάκη η Εισαγγελία Διαφθοράς αφορά το ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ που φέρεται να έλαβε από τη Novartis.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως η νέα έφοδος στο σπίτι του καθηγητή έχει στόχο  να ανευρεθούν και κατασχεθούν στοιχεία για διακίνηση παράνομων αμοιβών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περαιτέρω χειρισμός της  δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του κ. Μανιαδάκη έχει ανατεθεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου, στην οποία ο κατηγορούμενος δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι θα είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεσή της. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μαζί με την ποινική δίωξη η Εισαγγελία Διαφθοράς εξέδωσε και διάταξη σε βάρος του κ. Μανιαδάκη, απαγορεύοντας την έξοδό του από τη χώρα. 

Για την επικύρωση ή μη της εν λόγω εισαγγελικής διάταξης θα πρέπει να συγκληθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί με βούλευμά του. 

Ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσφύγει κατά της εισαγγελικής διάταξης και είναι πιθανό να ζητήσει να παραστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει αν θα επικυρωθεί ή όχι το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου. 

Μανιαδάκης: «Εγώ δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα»

Ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1  "Καλημέρα Ελλάδα", υποστήριξε, μεταξύ άλλων πως εδώ και έναν χρόνο τον παρακολουθούσαν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ,

«Ποτέ δεν προσπάθησα να φύγω από τη χώρα. Έχω κάνει πάνω από 70 ταξίδια, σε γνώση των Αρχών», είπε ο κ. Μανιαδάκης, που πριν την άσκηση ποινική δίωξη σε βάρος του είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis, 

Ο κ. Μανιαδάκης συνεχίζοντας είπε:  «Την Πέμπτη συναντήθηκα με την ίδια την εισαγγελέα, της είχα πει ότι θα μετακομίσω στο εξωτερικό». Ενώ, όμως βρισκόταν στο αεροδρόμιο, ανέφερε ότι:  «Κρατήθηκα με διάφορα προσχήματα από τις 8:00 μέχρι τις 14:00 και τότε μου παρουσιάστηκε η απαγόρευση εξόδου», ενώ «οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές».

Αναφορικά με όσα διέρρευσαν αρχικά περί διαφυγής του, διερωτήθηκε: «πώς να διαφύγω από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;». 

Ισχυρίστηκε, παράλληλα,  πως  «ποτέ δεν έδωσα την αίσθηση ότι γνωρίζω για έκνομες πράξεις δικές μου ή άλλων προσώπων», αλλά παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων». Εξήγησε, μάλιστα, ότι  η δουλειά του είναι η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων «για το ποιες είναι οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων που δεν δικαιολογούνται και μετά αυτοί που εισηγήθηκαν τις υπερτιμολογήσεις θα πρέπει να τις αιτιολογήσουν».

Συνεχίζοντας ανέφερε:  «Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες. Μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Σε ερώτηση γιατί χρειαζόταν προστασία ενώ δεν είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθηκε αν «το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία;».

Επίσης είπε ότι: «Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας», ενώ στην ερώτηση ποιες είναι οι κατηγορίες που του αποδίδονται, απάντησε ότι: «αυτό το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ συνεισέφερα σε μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει σχέση με τον συμψηφισμό χρεών των φαρμακευτικών» και συμπλήρωσε ότι, «ένας από τους μάρτυρες, γένους θηλυκού, λέει στην κατάθεσή της ότι εγώ έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-1-2019 από directNEW.gr 


Τελευταία Δικαστικά