Τετρασέλιδη και αποκαλυπτική είναι η παραγγελία της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.
Εξίσου αποκαλυπτική για το τι συνέβαινε τα τελευταία 24ωρα πριν από το μπλόκο στο αεροδρόμιο, όπου είχε πάει με την οικογένειά του προκειμένου να ταξιδέψουν για Μαδρίτη, αλλά και για τη στάση που τηρεί πλέον ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας του σκανδάλου της Novartis είναι και η εισαγγελική παραγγελία με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Και αυτό γιατί καταδεικνύει ότι ο κ. καθηγητής είχε προβεί σε κινήσεις –εκτός από την αποστολή της οικοσκευής του– που εύλογα ερμηνεύτηκαν από τις αρχές ως απόπειρα διαφυγής από την Ελλάδα.
Η προετοιμασία
Η πρώτη του κίνηση ήταν να υποβάλει στις 27.12.2018 αίτηση στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας ότι δεν επιθυμεί πλέον τη φύλαξη-επιτήρησή του από αστυνομικούς ούτε και άλλο μέτρο προστασίας του. Παράλληλα, αυτήν τη φορά δεν είχε ενημερώσει, όπως είχε κάνει στα προηγούμενα ταξίδια του στο εξωτερικό, για το επικείμενο ταξίδι του το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.
Από το περιεχόμενο αυτών των δύο εγγράφων που είναι σε γνώση του Documento προκύπτει ότι η αντίστροφη μέτρηση για να βγει από το πρόγραμμα προστασίας ο μάρτυρας με τον κωδικό «Γιάννης Αναστασίου» και να καταστεί κατηγορούμενος δεν ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Καθώς, όπως τονίζεται στο έγγραφο παραγγελίας της ποινικής δίωξης σε βάρος του, τον τελευταίο καιρό είχαν περιέλθει στην κατοχή της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στοιχεία που δείχνουν τον «διπλό ρόλο του Νίκου Μανιαδάκη» ως «συμβούλου υπουργών Υγείας» και ταυτόχρονα –όπως επί λέξει αναφέρεται– του «ανθρώπου που είχε στρατολογήσει ο Φρουζής για να χειραγωγεί πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας».
Ο διπλός ρόλος
Τα στοιχεία είναι ένας συνδυασμός τριών μαρτυρικών καταθέσεων που λήφθηκαν από άλλον μάρτυρα, του περιεχομένου των εγγράφων που ενεχείρισε στους εισαγγελείς σε επίρρωση των ισχυρισμών του, αλλά και άλλων εγγράφων από το κατασχεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της Novartis.
Συγκεκριμένα και στα δύο έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί πλέον στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, η οποία θα καλέσει σε απολογία τον Ν. Μανιαδάκη, γίνεται επίκληση σε τρεις καταθέσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», με τελευταία την από 12.12.2018, που κατά την κρίση της εισαγγελίας αποδεικνύουν ότι «ο Νίκος Μανιαδάκης αποτελούσε τον δίαυλο επικοινωνίας των υπουργών Υγείας με τη Novartis».
«Στρατολογήθηκε –αναφέρεται– προκειμένου να χειραγωγεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να προωθεί τα συμφέροντα της Novartis. Ο Φρουζής ζητούσε από τον Μανιαδάκη να χτίσει υπόγεια γέφυρα με τους τότε υπουργούς Υγείας».
Οι χρηματικές καταβολές
Στο κείμενο της παραγγελίας για την άσκηση της ποινικής δίωξης γίνεται αναφορά σε δύο περιστατικά που έχουν κατατεθεί από τον μάρτυρα, για τα οποία «ο Μανιαδάκης πήρε χρήματα από τον Φρουζή»:
* Το πρώτο φέρεται να έγινε το 2010 και τα χρήματα ήταν 58.000 ευρώ.
* Η δεύτερη καταβολή φέρεται ότι αφορά το ποσόν των 120.000 ευρώ.
«Το ποσόν των δώρων που έλαβε –αναφέρεται στην ποινική δίωξη– με τη μορφή παρακράτησης του ποσοστού του (10-20%) αποτελεί το ελάχιστο παράνομο δικό του αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του».
Επιπλέον, από όσα αναφέρονται στην περίπου τεσσάρων σελίδων παραγγελία ποινικής δίωξης: η γνώση του μάρτυρα που «δίνει» τον Μανιαδάκη φαίνεται να προέρχεται απευθείας από τον πρώην αντιπρόεδρο (επίσης κατηγορούμενο σήμερα) της Novartis Eλλάς Κωνσταντίνο Φρουζή.
Ακόμη, στην ποινική δίωξη μνημονεύονται έγγραφα που έχουν πλέον στην κατοχή τους οι αρχές (το ένα φέρει ημερομηνία 2014) σύμφωνα με τα οποία καταδεικνύεται ότι ο Ν. Μανιαδάκης ενώ ήταν σύμβουλος του υπουργείου Υγείας είχε αναλάβει συγκεκριμένο έργο της Novartis.
Οι εταιρείες
Οπως αναφέρεται στη δίωξη, «ο Νίκος Μανιαδάκης έπαιρνε τέτοια έργα με διάφορες εταιρείες συμφερόντων του, την Evroston και τη Χ. Φαρμάκη ΕΕ». Αναφέρεται άλλη μία εταιρεία (σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν δική του) μέσω της οποίας είχε επιχειρήσει να πάρει τις δουλειές της Novartis, χωρίς όμως να τα καταφέρει, επειδή, όπως είχε πει ο τότε πρόεδρος της εταιρείας, «ο Μανιαδάκης παίρνει ήδη αρκετά».
Στη δικογραφία που έχει πλέον σχηματιστεί σε βάρος του υπάρχουν και άλλα έγγραφα που προέρχονται από τα κατασχεμένα αρχεία της Novartis, από τα οποία επίσης –κατά τη δίωξη που έχει ασκηθεί– φαίνεται ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην εταιρεία την ίδια στιγμή που έφερε την ιδιότητα του συμβούλου του υπουργείου Υγείας. «Είχε δηλαδή» αναφέρεται, «διπλό ρόλο ως σύμβουλος υπουργών Υγείας και ως σύμβουλος της Novartis κατά τα χρονικά διαστήματα από 2010 έως 2012 και 2013 έως 2014».
«…Μαθαίνουμε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους για να μπορούμε να τους επηρεάσουμε από πριν…» έχει κατατεθεί ότι έλεγαν τα στελέχη της Novartis για τον ρόλο Μανιαδάκη.
*Της Κατερίνας Κατή
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-1-2019 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr