Logo

ΣτΕ: Συνταγματική υπό προϋποθέσεις η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές



 
 

"Ναι" με οριακή πλειοψηφία είπε η επταμελής σύνθεση του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και περιόδους του χρόνου, σε αντίθεση με την κατηγορηματική άρνηση στη λειτουργία τους τις κυριακάτικες αργίες που είχε εκφράσει πριν δύο χρόνια η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, τέσσερα από τα επτά μέλη του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ ενέκριναν ως συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για λόγους «γενικού συμφέροντος» που συνδέονται με τον τουρισμό αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. 

Η πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ΄ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος που προήδρευσε της συζήτησης, είχε την άποψη, ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει απαγόρευση στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές.

Δηλαδή, η πλειοψηφία του Δ΄Τμήματος θέτει ως προϋπόθεση για την συνταγματική νομιμότητα να μην μετατραπεί σε κανόνα η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές αλλά να ανοίγουν κατ΄εξαίρεση, διευκρινίζοντας ότι η υπουργική απόφαση αφορά μέρος της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους (από Μάιο έως Οκτώβριο).

Με αυτές τις σκέψεις και παραδοχές το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της επιτροπής ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τρεις  σύμβουλοι Επικρατείας που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106 διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017, που είχε κρίνει αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-1-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά