Logo

Απόφαση "ανάσα" από το ΣτΕ για ελεύθερους επαγγελματίες που αλλάζουν επάγγελμα



 
 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως οι εργαζόμενοι με το λεγόμενο «μπλοκάκι») που αλλάζουν επάγγελμα θα έχουν νέα πενταετή απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Συγκεκριμένα, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο πάρεδρος Αντώνιος  Φοβάκης)  με την υπ΄ αριθμ. 89/2019 πιλοτική απόφασή του έκρινε ότι οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, οι οποίοι στο παρελθόν, έκαναν έναρξη εργασιών, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στη συνέχεια, διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται για πέντε χρόνια από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας έχει συμπληρώσει 5 χρόνια άσκησης της αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Κατά την κρίση του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η εγκύκλιος ΠΟΛ1223/2011 που προβλέπει το αντίθετο συγκρούεται με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011. Επιπλέον η επίμαχη εγκύκλιος δεν παρέχει οδηγίες και διευκρινήσεις, αλλά εισάγει πρωτογενείς νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της πενταετίας.

Από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στη δικηγορία 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με βάση το νόμο 3986/2011  οι ελεύθεροι επαγγελματίες  την πρώτη πενταετία της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Στην προκειμένη περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας ασχολήθηκε με υπόθεση σχετική με ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και  συμβουλών διαχείρισης και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία. Το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία αυτή τη φορά.

Κατά τα δύο πρώτα έτη της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Για την επιβολή  τέλους επιτηδεύματος άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε. Έτσι, ο δικηγόρος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-1-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά