Ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτηση αναίρεσης που είχε υποβληθεί κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τρεις πρώην πρυτάνεις και 8 πρώην προέδρους και αντιπροέδρους του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, οι συνολικά 11 κατηγορούμενοι παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δικαστούν, κατά περίπτωση, για απιστία και συνέργεια στην πράξη αυτή, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Οι κατηγορούμενοι, συγκεκριμένα, φέρονται ότι δεν εισέπραξαν εισφορές από μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του πανεπιστημίου που αποκτούσαν παράλληλα εισοδήματα από ιδιωτική απασχόληση τη χρονική περίοδο 1999-2013.
'Οπως προέκυψε από την δικαστική έρευνα της υπόθεσης, οι πανεπιστημιακοί πλήρους απασχόλησης που εργάζονταν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.α), δεν απέδιδαν το νόμιμο ποσοστό (15%- 7%) στον ΕΛΚΕ προκαλώντας οικονομική ζημιά ύψους 37 εκατ. ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμά του υιοθέτησε την πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών,Ειρήνης Χρυσογιάννη, η οποία ζήτησε παραπομπή σε δίκη των 11 κατηγορουμένων
Στην πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4485/17 (αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης) στο σκέλος που προβλέπει την ποινική απαλλαγή των διοικήσεων των ΑΕΙ και των αντίστοιχων ΕΛΚΕ που δεν μερίμνησαν για την είσπραξη των επίμαχων οφειλών.Μάλιστα, στην πρόταση ανέφερε ότι τα όσα προβλέπονται συνιστούν «υποκρυπτόμενη αμνηστία» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να εφαρμοστούν επειδή «παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2019 από directNEWS.gr