Ποινική δίωξη για 4 πλημμελήματα σε βάρος συνολικά 9 ατόμων άσκησε την Τρίτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 πολίτες.
Με βάση την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατηγορούμενοι είναι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασίλειου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δημαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων και 2 υπάλληλοι από τα εν λόγω δασαρχεία.
Στη δίωξη, η οποία στρέφεται και παντός άλλου υπευθύνου για τον οποίο θα προκύψουν ευθύνες από την ανάκριση, περιλαμβάνονται τα αδικήματα:
-Πλημμύρα εξ αμέλειας
-Ανθρωποκτονία εξ αμέλειας δια παραλήψεις τελεσθείσα κατά συρροή
-Σωματική βλάβη εξ αμελείας δια παραλείψεως από υπόχρεους κατά συρροή
-Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.
Η υπόθεση διαβιβάζεται για περαιτέρω δικαστικη διερεύνηση σε ανακριτή με το χαρακτηρισμό "κατεπείγουσα" , λόγω της σπουδαιότητάς της, όπως συνέβη και με αυτή για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Απαλλαγές
Ποινικά εμπλεκόμενα στην υπόθεση ήταν συνολικά 25 άτομα, βάσει μηνύσεων που είχαν υποβληθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις, τα οποία ελέγχθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, που ολοκληρώθηκε με την άσκηση της ποινικής δίωξης 16 μήνες μετά τη φονική πλημμύρα.
Η εισαγγελέας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, εξέδωσε για 5 εκ των εμπλεκομένων απαλλακτική διάταξη με την οποία η ποινική δίωξη παύει λόγω παραγραφής αδικημάτων σχετικών με πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες.
Για τα υπόλοιπα 11 άτομα αποδείχθηκε από την εισαγγελική έρευνα ότι δεν ήταν αρμόδια για την πρόληψη, ανμτιμετώπιση και τις συνέπειες της πλημμύρας που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων.
Οι διαπιστώσεις της εισαγγελική έρευνας
Στους 9 σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη εντοπίστηκαν κατά την εισαγγελική έρευνα ευθύνες για:
-έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
-έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
-πολεοδομικές παραβάσεις
-έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
-έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισαγγελική διάταξη, που αριθμεί 66 σελίδες, περιγράφεται σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου, όπως σημειώνεται,φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η δικογραφία που εξετάζει το τι έπραξαν οι αρμόδιοι φορείς από τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποτρέψουν τις συνέπειες της επόμενης που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018.
Η δήλωση της Ρένας Δούρου
«16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη.
Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν.
Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς.
Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-3-2019 από directNEWS.gr