Logo

Επεισοδιακή η δίκη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου - Πως εμπλέκεται ο Λυκουρέζος



 
 

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Πάνοπλοι αστυνομικοί φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα επιτηρούσαν τους Αλβανούς κατηγορούμενους μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Μάκης Βορίδης, προσήλθε στο Δικαστήριο με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τον οικονομικό εκβιασμό που φέρεται να είχε δεχθεί ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος και οδήγησε τους κατηγορούμενους να σκοτώσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος ήταν συνήγορός του.

Ο Θ. Παναγόπουλος ήταν μέχρι πρότινος συνήγορος του Γιώργου Αντωνόπουλου ο οποίος προφυλακίστηκε για τη λεγόμενη «μαφία των φυλακών Κορυδαλλού».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι εκπροσωπούσε επί τρία χρόνια τον επίσης δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο μόνο στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας που είχε γίνει εναντίον του.

«Αν γνώριζα τις συνομιλίες του εντολέα μου με τον κατηγορούμενο Κλόντιαν Λεκοτσάι», είπε συγκεκριμένα, «δεν θα είχα αναλάβει την υπόθεση. Όταν πληροφορήθηκα το περιεχόμενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα… Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαμε την υπόθεση».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι έμαθε εκ των υστέρων πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που χειριζόταν μαζί του από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ζήτησε 200.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά Φλώρου, ισχυριζόμενος πως είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις συμβιβασμού.

Ο ισχυρισμούς αυτός προκάλεσε την αντίδραση ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος σχολίασε: «Δυόμισι εκατομμύρια ζήτησε, κρίμα δεν το θυμάται».

Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο προφυλακισμένος δικηγόρος μετά την απόπειρα σε βάρος του «φοβόταν και τη σκιά του» συμπληρώνοντας πως θεωρεί πως όλοι εκβιάστηκαν από τον φερόμενο ως αρχηγό της μαφίας.

«Υπό το καθεστώς φόβου που ζούσε θα μπορούσε να θεωρήσει ότι πίσω από τις απειλές βρίσκεται οποιοσδήποτε» είπε χαρακτηριστικά, για να ακουστεί ένας από τους κατηγορούμενους να ρωτά: «Φοβάσαι από έναν άνθρωπο που σε βοηθάει;».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεση του ο μάρτυρας δέχτηκε τις ερωτήσεις του κατηγορούμενου ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε σε συζήτηση, που φέρεται να έγινε μεταξύ συνηγόρων στο γραφείο του αδικοχαμένου ποινικολόγου.

Ο ρόλος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου μέσα από τις καταθέσεις των Ηλ. Αναγνωστόπουλου και Θέμη Σοφού  

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφεραν στο δικαστήριο οι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος και Θέμις Σοφός, αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και δικηγόρος. Οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν σε ένα παρασκήνιο που διαδραματιζόταν πριν τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Το παρασκήνιο αυτό είχε να κάνει με μία άλλη υπόθεση που εντάσσεται και αυτή στο "παλμαρέ" των εγκλημάτων της λεγόμενης "μαφίας των φυλακών" δηλαδή της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου, Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος είναι πλέον προφυλακισμένος για εμπλοκή στο κύκλωμα με φερόμενο ως αρχηγό τον Αλβανό Κλοντιάν Λεκοτσάι

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ήταν συνήγοροι του Άρη Φλώρου. Με αυτή του την ιδιότητα ο εν λογω μάρτυρας  αναφέρθηκε στο περιεχόμενο συζήτησης που του μετέφερε ο άτυχος ποινικολόγος με τους συνηγόρους του Γιώργου Αντωνόπουλου για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του. 

Είπε, λοιπόν, ότι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του μετέφερε πως σε αυτή τη συνάντηση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ζήτησε το πόσο των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ως δικηγορική αμοιβή, από την πλευρά του επιχειρηματία στο πλαίσιο του συμβιβασμού της υπόθεσης.

Αναγνωστόπουλος: «Είπα ότι δεν θα πάω στη συνάντηση γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο.Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγόπουλου ο οποίος δεν μίλησε». 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εκτίμησε πως το ποσό αυτό δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε αμοιβή.

Αναγνωστόπουλος: «Ο Ζαφειρόπουλος όπως κατάλαβα θεωρούσε ότι ήταν εκτός λογικής να ζητούνται αυτά τα χρήματα. Ήταν αρνητικός, δεν γνωρίζω αν έγιναν διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά δεν ταιριάζουν με υπόθεση ανθρωποκτονίας. Πώς διαπραγματεύεσαι με τον παρ' ολίγον δολοφόνο σου; Ούτε στο σινεμά δεν το έχουμε δει...».

Ο μάρτυρας συμπλήρωσε πως πριν τη δικάσιμο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο.

Αναγνωστόπουλος: «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: ''δεν φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής''».

Ο Θέμης Σοφός ανεβαίνοντας στο βήμα του μάρτυρα τόνισε πως είχε εκφράσει την άποψη στον προφυλακισμένο πλέον Γιώργο Αντωνόπουλο, ο οποίος του είχε ζητήσει να τον εκπροσωπήσει, ότι δεν πρέπει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση για τη φονική επίθεση σε βάρος του.

Σοφός: «Εγώ του πρότεινα ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις όποιες αξιώσεις του.. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από τη μέση»,.

Συνεχίζοντας είπε πως ο Γιώργος Αντωνόπουλος  ουδέποτε του μίλησε για τους Αλβανούς φυσικούς αυτουργούς, ενώ αντίθετα ήταν βέβαιος ότι πίσω από το χτύπημα σε βάρος του κρυβόταν ο Άρης Φλώρος τον οποίο εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει.

Η συνάντηση, όπως ανέφερε,  έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017 στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σοφός: «Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω», σημείωσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Μα πως έδωσαν τα χέρια;

Σοφός : Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα

Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.

Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε.

Ακολούθως ο μάρτυρας περιέγραψε πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;».

Σοφός: «Του λέω "ναι" γιατί με ρωτάς. Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα... Επικοινώνησα με τον εντολέα μου και εκείνος μου είπε : "Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά" , του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω».

Ο Θέμης Σοφός προσκόμισε στο δικαστήριο email που περιγράφει τις θέσεις του κατηγορούμενου πλέον Γιώργου Αντωνόπουλου. 

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 7 Μαΐου 2019, αποφασίζοντας  να κληθούν να εξεταστούν  ως μάρτυρες ο σωφρονιστικός υπάλληλος, Αντώνης Αραβαντινός και ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά