Logo

Η ώρα του εισαγγελέα στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens



 
 

Η Ελένη Σκεπαρνιά, εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδικάζει το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αναμένεται την Τρίτη να ξεκινήσει την αγόρευσή της επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ καθώς και στη ζημία που υπέστη ο Οργανισμός.

Το ζήτημα της ζημίας θεωρείται κομβικό σημείο της υπόθεσης, καθώς η πλευρά των πρώην στελεχών του ΟΤΕ που έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο αμφισβητεί ότι ο Οργανισμός  υπέστη ζημιά και επικουρικά δεν δέχεται το ύψος της, έτσι όπως αυτό καιθορίζεται από το κατηγορητήριο. 

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο του κάθε ένα από τους 61 κατηγορουμένους (σ.σ. σε δίκη είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι  εκ των οποίων τρεις έχουν στο μεταξύ αποβιώσει)  στην υπόθεση. 

Είναι πιθανό η εισαγγελέας να μην ολοκληρώσει την πρότασή της σε μία συνεδρίαση. Έτσι, η Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτωβν έχει ήδη ορίσει ως δεύτερη ημερομηνία την Τετάρτη 10 Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται, ότι η δίκη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και τη διάρκειά της  εξετάστηκαν περισσότεροι από 70 μάρτυρες.

Στην εισαγγελέα δόθηκε από το δικαστήριο μεγάλο χρονικό περιθώριο για να προετοιμάσει την πρότασή της, καθώς για να τη διατυπώσει θα πρέπει να αξιολογήσει τα στοιχεία που προέκυψαν στο ακροατήριο από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην ογκώδη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 αναγνωστέα έγγραφα. 

Σημειώνεται, ότι μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens και της Ελληνικής θυγατρικής της, πρώην στελέχη του ΟΤΕ,  ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες, αλλά και ο ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος.

Από το εδώλιο απουσιάζουν, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, του οποίου η Γερμανία αρνείται την έκδοση και ο  πρώην εμπορικός διευθυντής της Ελληνικής θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού, Χρήστος Καραβέλας, που φυγοδικεί από το στάδιο της ανάκρισης. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά