Logo

Κώστας Πάσσαρης: Προς νέα αναβολή οι δίκες του την Τετάρτη;



 
 

Προς νέα αναβολή φαίνεται να οδηγούνται, εκτός απροόπτου, οι δίκες του Κώστα Πάσσαρη που έχουν προσδιοριστεί να διεξαχθούν στη δικάσιμο της 17ης Απριλίου 2019.

Κι αυτό γιατί στις 19 Μαρτίου 2019 το Εφετείο Βουκουρεστίου απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα των ελληνικών αρχών για προσωρινή παράδοση του στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί. 

Ενώπιον του Εφετείου Βουκουρεστίου προσήχθη και ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με το ελληνικό αίτημα.  Ωστόσο, το δικαστήριο οδηγήθηκε σε απορριπτική κρίση, γιατί οι ελληνικές αρχές δεν προσδιόρισαν ούτε κατά προσέγγιση τον χρόνο που θα απαιτηθεί να παραμείνει στη χώρα μας ο κρατούμενος. 

Ο Κώστας Πάσσαρης,  μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»,  δηλώνει πως θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων του, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν θα μπουν σε διάλογο μαζί του. 

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν τα μάτια τους στραμμένα στη Δικαιοσύνη

Η οικογένεια του αρχιφύλακα, Διονύση Αλεβιζόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά του Κώστα Πάσσαρη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρει ότι δεν θα μπει ποτέ σε κανένα διάλογο με τον δολοφόνο και ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση έκδοση στην Ελλάδα του Κ. Πάσσαρη πριν παραγραφούν τα αδικήματά του.  

«Ακούμε λόγια προσποίησης αδίστακτου κακοποιού. Δεν θα μπούμε ποτέ σε κανέναν διάλογο με το δολοφόνο. Τίποτα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον άνθρωπό μας. Όσα λέει τώρα ή κατά καιρούς δεν μας αφορούν. Πρέπει να έρθει να δικαστεί στην Ελλάδα και να τιμωρηθεί για τις πράξεις του. Και αυτό να γίνει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η οικογένεια του αρχιφύλακα. 

«Η οικογένεια έχει τα μάτια της στη Δικαιοσύνη και όχι στον Πάσσαρη. Την ενδιαφέρει να γίνει η δίκη χωρίς άλλη καθυστέρηση και να απονεμηθεί η δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει η παραγραφή ή η απελευθέρωση του κακοποιού», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, Αλέξης Αναγνωστάκης.

Κώστας Πάσσαρης: Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν είχα γεννηθεί 

Ο Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Ρουμανίας εδώ και 18 χρόνια, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

«Κανείς δεν γεννιέται άγιος, ούτε και δολοφόνος. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αγριεμένο. Μου είχαν συμβεί διάφορα πράγματα και σε δικούς μου ανθρώπους. Ωστόσο έχουν δίκιο σε αυτά που έλεγαν εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει ανθρώπινες αξίες, ενώ έβλεπα γύρω μου δικούς ανθρώπους να πεθάνουν. Ήμουν σε μία άλλη κατάσταση. Κανείς όμως δεν γεννιέται δολοφόνος, ούτε είναι το παιδικό του όνειρο να γίνει δολοφόνος »,

Για τους δύο αρχιφύλακες που σκότωσε κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, το 2001, όταν απέδρασε, λέει τώρα ότι θα κοιτούσε στα μάτια τους συγγενείς τους. 

«Θα μπορούσα να το κάνω. Να τους κοιτάξω στα μάτια και να τους πω ότι λυπάμαι για ό,τι συνέβη. Δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο γι' αυτούς. Είναι δύσκολο πράγμα, αλλά θα το έκανα», λέει χαρακτηριστικά. 

Συνεχίζοντας δηλώνει ότι «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν δεν είχα γεννηθεί» και προσθέτει:  «Έχω δηλώσει πως θέλω να γυρίσω και να δικαστώ. Ποτέ δεν ήμουν αντίθετος να έρθω στην Ελλάδα και να δικαστώ, αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε. Όχι, όμως, εξαιτίας μου. Το είχα ζητήσει και είχα κάνει δύο αιτήσεις σχετικά με τη μεταφορά μου στην Ελλάδα»,

Η επόμενη κίνηση των ελληνικών αρχών

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Κ. Πάσσαρη, Ανδρέα Ταγαράκη, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανυποβάλλουν στις ρουμανικές το αίτημα προσδιορίζοντας αυτή τη φορά, έστω και κατά προσέγγιση, πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή προσωρινή παράδοση. Στη συνέχεια ίσως η Ελλάδα ζητήσει παράταση του χρόνου προσωρινής παράδοσης αν τυχόν χρειαστεί επιπλέον χρόνος.  Όπως τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Πάσσαρη σε αυτή την περίπτωση η Ρουμανία, με βάση τη νομοθεσία της, θα κάνει υποχρεωτικά δεκτό το αίτημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά