Logo

Δίκη Siemens: Επιβάρυνση 69 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο λόγω... μίζας, σύμφωνα με την εισαγγελέα



 
 

Η εισαγγελέας, Ελένη Σκεπαρνιά, ξεκίνησε τη Δευτέρα την αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει 62 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

«Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση» τόνισε η εισαγγελική λειτουγός και πρόσθεσε:  «Μέχρι που υπεγράφη η σύμβαση, η εταιρεία φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Στη συνέχεια η εισαγγελέας επικαλέστηκε  έγγραφο της μητρικής Siemens για να επισημάνει ότι τον  Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της επίμαχης σύμβασης το 2001 διατέθηκαν ακόμα 19 εκατομμύρια μάρκα.

Όπως τόνισε η εισαγγελέας τα εν λόγω ποσά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου. Συνεπώς, οι μίζες που διακινήθηκαν  επιβάρυναν την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο ορίζεται η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Η κ. Σκεπαρνιά αναφέρθηκε και σε ορισμένους από τους "πρωταγωνιστές" της υπόθεσης, λέγοντας ότι Μαντέλης, Τσουκάτος και στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν από τη Siemens.

Όπως είπε τις μίζες, έδινε μεταξύ άλλων, ο νούμερο ένα τότε της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Χρήστος Καραβέλας που διαφεύγει τη σύλληψη. 

Αναφορικά με τους τρόπους που μετήλθαν οι υπεύθυνοι για να μοιράσουν το μαύρο χρήμα η εισαγγελέας μίλησε για τα εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και στα χρήματα που διατέθηκαν σε μετρητά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά