Logo

ΣτΕ: Αποζημίωση 800.000 ευρώ για το θάνατο φοιτητή από αδέσποτη σφαίρα στρατιωτικού



 
 

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει συνολικά το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στους γονείς και τα δύο αδέλφια ενός 22χρονου φοιτητή των ΤΕΙ, ο οποίος το 2000 έχασε τη ζωή του από μία αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, την ώρα που περνούσε με τη βέσπα του έξω από το Στρατόπεδο Στεφανάκη στη Λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Έτσι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που είχε υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ο 22χρονος φοιτητής έχασε τη ζωή του από τον πυροβολισμό ενός 33χρονου επιλοχία πυροβολικού (εθελοντής μακράς διαρκείας) της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων (HAWK), ο οποίος τα μεσάνυχτα της 24ης προς την 25η Ιουλίου εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Ειδικότερα ο δράστης που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώθηκε από τον σκοπό της κεντρικής πύλης του στρατοπέδου ότι από τη βορειοδυτική πλευρά ακούστηκαν σφυρίγματα. Τότε πήρε το όπλο του (τύπου G3-A3) και μαζί με τον λοχία κατευθύνθηκαν προς το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου που βρίσκεται παράλληλα προς την Νέα Λεωφόρο Σχιστού, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο.

Ωστόσο ο επιλοχίας άρχισε να πυροβολεί μπρος την κατεύθυνση του δρόμου, φωνάζοντας δυνατά εάν υπάρχει κάποιος έξω από το στρατόπεδο. Εκείνη την ώρα περνούσε με τη βέσπα του, από τη Λεωφόρο Σχιστού  και σε απόσταση περίπου 170 μέτρων, ο 22χρονος φοιτητής, με αποτέλεσμα μία από τις σφαίρες να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο επιλοχίας έχει ήδη καταδικαστεί από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο σε ποινή κάθειρξη 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για παράνομη οπλοχρησία. Μετά την καταδίκη του υποβιβάστηκε στο βαθμό του οπλίτη και απολύθηκε από τις τάξεις του Στρατού.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά