Logo

Ανατροπή από την Ολομέλεια ΣτΕ: Έκρινε συνταγματική την περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο!



 
 

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματικές τις περικοπές των δώρων, εορτών και θερινής αδείας  των εν ενεργεία υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με αυτή την κρίση της η Ολομέλεια του ΣτΕ ανέτρεψε την απόφαση του Στ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε αποφανθεί ότι οι επίμαχες περικοπές είναι αντίθετες στο Σύνταγμα. Μάλιστα το Στ΄Τμήμα του ΣτΕ στην απόφασή του τόνιζε ότι  «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών»,

Όπως προκύπτει από πληροφορίες σχετικές με τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, η πλειοψηφία δεν συντάχθηκε με την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας, Ελένης Παπαδημητρίου, η οποία τόνισε ότι  « οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄  άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών». Επίσης, επεσήμανε πως  «λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Η κ. Παπαδημητρίου στην εισήγησή της επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014) για να σημειώσει ότι «η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως τη εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ΄ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περικοπές είχαν αποφασιστεί με το μνημόνιο 2 (νόμος 4093/2012) και οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει  στο ΣτΕ όπου η 7μελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος τους δικαίωσε κρίνοντας  αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων .

Μετά την απόφαση του Στ΄ Τμήματος, η οποία εκδόθηκε με αφορμή προσφυγές δικαστικών υπαλλήλων, δημόσιοι υπάλληλοι είχαν καταθέσει αγωγές και προσφυγές ζητώντας αναδρομικά τα ποσά από τις περικοπές. 

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ το έτος 2015 με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-5-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά