Logo

Απολογήθηκε η Ρένα Δούρου για τη Μάνδρα - Αφέθηκε ελεύθερη χωρίς όρους 
 

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απολογήθηκε την Πέμπτη στην 7η τακτική ανακρίτρια για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογίας της η κ. Δούρου αφέθηκε ελεύθερη, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και αρμόδιου εισαγγελέα και χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η κ. Δούρου εισήλθε στα ανακριτικά γραφεία των δικαστηρίων της Ευελπίδων στις 11:30 το πρωί και εξήλθε στις 17:00 το απόγευμα.

 Κατά την αποχώρησή της από τα δικαστήρια η κ. Δούρου δήλωσε: «Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στοπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, σε ολόκληρη και όχι μόνο στην Αττική. Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτιάσεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο, πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε οποτεδήποτε είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρένα Δούρου είναι μεταξύ των  9 κατηγορουμένων στην υπόθεση που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια δασαρχεία. 

Οι κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα  αντιμετωπίζουν σειρά αδικημάτων που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, όπως αυτά της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως. 

Τι είπε στην απολογία της - Αιχμές κατά Γιάννη Σγουρού 

Η κ. Δούρου κατά  την απολογία της  άφησε σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου της στην Περιφέρεια Αττικής, Γιάννη Σγουρού, επισημαίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ουδέποτε κατά τη διάρκεια της έρευνας κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις, αν και προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις ενέργειές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπόμνημά της αναφέρει: «Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων».

Παράλληλα, επικαλέστηκε τις δύο  πραγματογνωμοσύνες που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι  αγνοήθηκαν από την έρευνα,  τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,  ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014…

Όπως είπε εκείνη ήταν που προσέφυγε πρώτη στη Δικαιοσύνη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα, καταθέτοντας αναφορά  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής. Σε εκείνη την αναφορά της υπογράμμιζε ότι  «πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».

Παρόλα αυτά, όπως είπε, η έρευνα της «φορτώνει» τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας, χωρίς να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη.

Η ανακρίτρια με τις ερωτήσεις της φέρεται να εστίασε στο ότι η κατηγορουμένη ως περιφερειάρχης Αττικής:

* δεν έλεγξε τις Πολεοδομίες : Η κ. Δούρου φέρεται να απάντησε ότι αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κας Κριεκούκη,

*  δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η κ. Δούρου φέρεται να είπε πως η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

*δεν άσκησε  την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη.  Η αρμοδιότητα αυτή, όπως είπε η κ. Δούρου ανήκει στο Δημαρχείο  Μάνδρας,

*Καθυστέρησε η κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας. Η κ. Δούρου ισχυρίστηκε πως αυτό δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Η απερχόμενη περιφερειάρχης αναφέρθηκε κατά την απολογία της σε μία σειρά έργων που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Κάποια από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί ενώ κάποια άλλα, όπως εξήγησε, είναι  βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους. Πρόκειται για  163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ.

Χαρακτηριστικά στο υπόμνημά της αναφέρει: «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιμέλεια της Διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, η οποία, όπως είπε, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Στο υπόμνημά της, παράλληλα,  θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως: α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε; β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην  ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο); γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Επίσης, εξιστορεί όσα έγιναν ή  δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Συμπερασματικά, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής:

από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια,

από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε,

η κοίτη εξαφανίστηκε,

ακολούθησε ωστόσο πλήρης απραξία

και, τέλος, από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.»

Στο μεταξύ στην ανακρίτρια αολογήθηκαν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σΔυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου στον οποίο επιβλήθηκε  εγγύηση 20.000 ευρώ, και η απερχόμενη δήμαρχος  Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη,, στην οποία δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος.

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-7-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά