Logo

Noor One: Μυστηριώδης θάνατος ένατου βασικού μάρτυρα



 
 

Αιφνίδιο θάνατο είχε ένας ακόμη μάρτυρας της υπόθεσης με το ναρκόπλοιο «Noor 1». Πρόκειται για τον ένατο μάρτυρα της υπόθεσης που χάνει μυστηριωδώς τη ζωή, ο οποίος αν και συνδεόταν στενά με πρωταγωνιστές της δυσώδους ιστορίας, δεν ερευνήθηκε ποτέ όπως έπρεπε από τις αρχές.

Το  Documento αναφέρει ότι στη μακάβρια λίστα προστίθεται και ο Κωνσταντίνος Καζινάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ένα μυστήριο τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά τον Ιούνιο του 2018, χωρίς το θέμα να πάρει δημοσιότητα. Δεν επρόκειτο για άναν τυχαίο μάρτυρα, καθώς είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, καθώς δρομολόγησε εξελίξεις μετά τον εντοπισμό του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα.

Ο Καζινάκης είχε δώσει κατάθεση στο στάδιο των ανακρίσεων αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ για εξέταση στη δίκη που ακολούθησε. Τον Καζινάκη είχε αναζητήσει και η οικονομική αστυνομία, στην οποία δήλωσε πως θα προσέλθει για κατάθεση. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ και λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Οντάριο του Καναδά, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις αρχές ως «μυστηριώδες». Το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes, στο οποίο εκτός του Καζινάκη επέβαινε και ο αδερφός του πρώην υπουργού Μεταφορών του Καναδά Στίβεν Ντελ Ντούκα, εξετράπη για άγνωστους λόγους με αποτέλεσμα και οι δύο επιβάτες να βρούν ακαριαίο θάνατο. «Είναι μυστήριο πως αυτό το όχημα έφυγε από το δρόμο», είχε δηλώσει ο επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας Ντέιβ Μίτσελ.

Είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως διά μαγείας και για άγνωστο λόγο για να βοηθήσει τις αρχές ως διαμεσολαβητής να ανακρίνουν τον αποκαλούμενο «κάπτεν Τζορτζ» του ναρκόπλοιου Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο προσφέρθηκε να φέρει ο ίδιος από το εξωτερικό, αλλά υπήρξε και συνεργάτης με τον ισοβίτη του «Noor 1» Μάκη Γιαννουσάκη, στου οποίου την εταιρεία έστελνε εμβάσματα. Επίσης σχετιζόταν και με τον Βασίλη Κουρούβανη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλακή.

Τέλος ο Καζινάκης είχε απασχολήσει το 2013 τη δημοσιότητα και το ΣΔΟΕ και για υπόθεση εμπορίας χρυσού. Ερευνούνταν λαθραίες εξαγωγές προς τη Γερμανία, στις οποίες συμμετείχε ο Καζινάκης, από ενεχυροδανειστήρια της πλατείας Συντάγματος. Ο ίδιος άλλωστε είχε ιδρύσει το 2011 την εταιρεία Fairbanks Hellas EΠΕ. Μέτοχος σε αυτή ήταν ο Κων. Καζινάκης και η γερμανική εταιρεία Fairbanks GmbH – Doie Edelmetalltzentrale, επίσης συμφερόντων Καζινάκη.

Τα στοιχεία

Παράλληλα το  Documento, σε ρεπορτάζ του σημειώνει ότι τον Ιούνιο του 2014 και ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», πέφτουν πάνω στο όνομα του επιχειρηματία Κων. Καζινάκη. Ο Καζινάκης εμφανιζόταν να έχει συνεργασία στο Ντουμπάι με τον μετέπειτα καταδικασμένο σε ισόβια Γ. Μπουρδούβαλη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ο ναυλωτής του ναρκόπλοιου. Ο Μπουρδούβαλης ήταν επίσης υπεύθυνος ναυλώσεων και συγκρότησης πληρωμάτων στην εταιρεία Horizon, γνωστός και ως «κάπτεν Τζορτζ» από τη δικογραφία, κάτι που ο ίδιος στην απολογία του είχε αρνηθεί.

Η Horizon αγόραζε πετρέλαιο από τον Μ. Γιαννουσάκη, τον οποίο Γ. Μπουρδούβαλης είχε γνωρίσει στο Ντουμπάι. Επίσης ο Μπουρδούβαλης είχε αναφέρει στην απολογία του ότι του είχαν τηλεφωνήσει από την Ελλάδα ο γνωστός του Αιμίλιος Κοτσώνης (πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός) και ο Παντελής Καλαφάτης (ιδιοκτήτης του πλοίου) και του ζήτησαν να βοηθήσει να βρεθούν ναύλοι για το «Noor 1». «Τον Καλαφάτη τον συνάντησα για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου του ’14 μέσω του Κοτσώνη. Ηρθε στο γραφείο μου, αφού πρώτα μου είχε τηλεφωνήσει ο Κοτσώνης και μου είχε ζητήσει να του δώσω 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα μου είπε ότι ο Καλαφάτης έχει ένα πλοίο κι αν γίνεται να το ναυλώσει η εταιρεία μας κι εγώ να του δώσω 5.000 ευρώ δανεικά. Ακριβώς αυτό μου είπε ο κ. Κοτσώνης και μάλιστα ανέφερε ότι εγγυάται ο ίδιος».

Οι αρχές προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή και να εντοπίσουν τον Μπουρδούβαλη. Ανώτατος αξιωματικός που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε τον Καζινάκη ως το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να έρθει ο Μπουρδούβαλης στην Ελλάδα. Πράγματι τον Αύγουστο του 2014 ο Μπουρδούβαλης φτάνει στον Πειραιά συνοδευόμενος από τον Κων. Καζινάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documentο, κατάθεση για την υπόθεση είχε δώσει και ο Καζινάκης, ενώ η μεσολάβησή του τη δεδομένη χρονική στιγμή εγείρει πολλά ερωτήματα τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και κάτω υπό ποιες συνθήκες συνέβη.

Η σχέση Μπουρδούβαλη – Καζινάκη επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης. Ο καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια Βασίλης Κουρούβανης κατά τη διάρκεια της απολογίας τον Απρίλιο του 2016 είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος μέσω της εταιρείας ΧΡΥΣΟΪΛ θα ήταν μεσάζοντας μεταξύ της εταιρείας Fairwinds (συμφερόντων Καζινάκη), της G-Τankers (Γιαννουσάκης) και της Horizon (Μπουρδούβαλης) για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη προς το Ρίο και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της Μεσογείου. Στην ουσία ο Κουρούβανης επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Καζινάκη και τη γνωριμία του επιχειρηματία με άλλους πρωταγωνιστές και σήμερα καταδικασμένους για την υπόθεση.

Ο Κων. Καζινάκης είχε όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Γ. Κουρούβανης, σχέση οικονομική και με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη. Το Φεβρουάριο του 2014 η εταιρεία Fairbanks Petroleum, Baar, συμφερόντων Καζινάκη φέρεται να απέστειλε έμβασμα 46.708,55 ευρώ στην εταιρεία G-Tankers Petroleum FZE συμφερόντων Γιαννουσάκη. Σκοπός της αποστολής του εμβάσματος ήταν η ίδρυση εταιρείας με έδρα στη Σάρζα ή στο Ουμ Αλ Κουίν. Επίσης σε δεύτερη κατάθεση γίνεται αναφορά σε τιμολόγιο που επιβεβαιώνει τις σχέσεις Κουρούβανη, Καζινάκη και Γιαννουσάκη και αναφέρεται επίσης σε τιμολόγιο έκδοσης από την GTankers Petroleum FZE προς τη Fairbanks Petroleum AG ύψους 35.000 ευρώ.

Διαδοχικές παραιτήσεις ανακριτών για την υπόθεση Μαρινάκη

Αναφορικά με τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση, η μεν αποδεικτική διαδικασία για τους κατηγορούμενους της πρώτης δικογραφίας βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο και στη δίκη σε δεύτερο βαθμό καθώς οσονούπω ξεκινούν οι απολογίες. Η ανάκριση όμως με τους τέσσερις κατηγορούμενους, τον εφοπλιστή, μεγαλοεκδότη, καναλάρχη και αφεντικό του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη και τους τρεις συνεργάτες του Νίκο Συντιχάκη, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και Ηλία Τσακίρη δεν λέει να ξεκινήσει σχεδόν 20 μήνες από την άσκηση των ποινικών διώξεων.

Η καθυστέρηση οφείλεται στις  διαδοχικές «παραιτήσεις» των ανακριτών. Τελευταίος ανακριτής, ο τρίτος κατά σειρά, που υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης ήταν ο Ιωάννης Πετρόπουλος.

Η πρώτη ανακρίτρια, η Ευαγγελία Αλεξακίδου, δεν πρόλαβε καν να μελετήσει την υπόθεση καθώς αιτήθηκε μετάθεση. Το αίτημά της έγινε δεκτό και μεταφέρθηκε από το Πειραιά στην Αθήνα. Η δεύτερη ανακρίτρια, η κ. Καλλιόπη Ιωάννα Μάντακα πήγε πολύ πιο μακριά. Λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την υπόθεση υπέβαλε την παραίτησή της από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στο Μόντρεαλ, όπου ήδη εργαζόταν ο σύζυγός της. Η παραίτησή της έγινε δεκτή με προεδρικό διάταγμα στις 22 Αυγούστου του 2019.

Τελευταία καταγεγραμμένη περίπτωση είναι αυτή του Ιωάννη Πετρόπουλου. Ο κ. Πετρόπουλος προήχθη στο βαθμού του προέδρου Πρωτοδικών με προεδρικό διάταγμα της 29ης Αυγούστου, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, «κατ’ εκλογήν, ως έχων τα νόμιμα προσόντα, για πλήρωση κενής οργανικής θέσης». Όπως αποδείχτηκε η εν λόγω «κενή οργανική θέση» ήταν αυτή του Πειραιά.

Με την έναρξη του δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Πειραιά Ιωάννης Μαλλούχος  χρέωσε στον κ. Πετρόπουλο τη δεύτερη δικογραφία για το «Noor 1», αυτή δηλαδή στην οποία εμπλέκεται και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα ο Ιωάννης Πετρόπουλος υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης από την υπόθεση επικαλούμενος ότι είναι γιος του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου, για τον οποίο «υπήρξαν κακεντρεχή σχόλια» επειδή είναι φίλα προσκείμενος στον Ολυμπιακό και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τη συγκεκριμένη ΠΑΕ. Εξ αυτών των λόγων ο κ. Πετρόπουλος προέβαλε «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας» για να στηρίξει το αίτημα εξαίρεσής του.

Το δημοσίευμα του Documento,  υπογραμμίζει ότι με όλο το ζοφερό παρασκήνιο που έχει συνδεθεί με την υπόθεση (θάνατοι μαρτύρων και απειλές δικαστών στην πρώτη δίκη αλλά και οι παραιτήσεις των ανακριτών για τη δεύτερη δικογραφία) συνδέεται και η επιστολή που απέστειλε στις αρχές του τρέχοντος μήνα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (ΔΣΠ) το μέλος του ΔΣ, δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Καρδαράς.

Μάλιστα, όταν ο  κ. Καρδαράς απέστειλε την επιστολή στην οποία ανέφερε τα σοβαρά τεκταινόμενα στην υπόθεση και επέστησε την προσοχή στα μέλη του ΔΣ του ΔΣΠ «διότι η υπόθεση χρήζει παρακολούθησης της εξέλιξής της» δεν είχε γίνει ακόμη γνωστό ότι και ο τρίτος ανακριτής είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-11-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις