Logo

Δίκη "Noor 1": Στο ...μικροσκόπιο οι συνομιλίες Μαρινάκη-Συντιχάκη-Κοτσώνη



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου δικάζεται η υπόθεση των 2,1 τόνων κοκαϊνης που μετέφερε το "Noor One" θα εξετάσει τις συνομιλίες του κατηγορούμενου και πρώην στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιου Κοτσώνη με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Capital Νίκου Συντιχάκη οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πολύκροτη υπόθεση του νακροπλοίου. 

Αυτό αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου να χρησιμοποιηθούν οι συνομιλίες του καταδικασμένου σε 10 έτη κάθειρξη, στην πρωτοβάθμια δίκη για το "Noor One" Αιμίλιου Κοτσώνη με τους Ευάγγελο Μαρινάκη και Νίκο Συντιχάκη που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο το 2012 στο πλαίσιο διερεύνησης του περιβόητου ποδοσφαιρικού σκανδάλου «Κοριόπολις».

Στις συνομιλίες του κατηγορούμενου Κοτσώνη με τους Μαρινάκη-Συντιχάκη περιλαμβάνονται και στοιχεία για δουλειές με πετρέλαια και τσιγάρα, τις οποίες χαρακτήρισε ως «άκρως ενδιαφέρουσες» η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά, Βασιλική Βλάχου που επέμενε για την χρήση τους προκειμένου να απευθύνει ερωτήσεις σε πρόσωπα που ακούγονται σε αυτές, μεταξύ των οποίων οι κατηγορούμενοι στη δίκη Αιμίλιος Κοτσώνης και ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης που έχει καταδικαστεί σε ισόβια πρωτόδικα.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσώνη, Ιωάννης Ηρειώτης, ζήτησε να μην διαβαστούν οι απομαγνητοφωνήσεις των επίμαχων συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι έγιναν παράνομα από το λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη , που έκανε τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Μάλιστα τον αποκάλεσε «ο κύριος δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με το συνήγορο του Αιμ. Κοτσώνη, οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές «παρανόμως εισήχθησαν στην δικογραφία», χαρακτηρίζοντας «βούλευμα φάντασμα» αυτό που επικαλέστηκε η εισαγγελέας για την χρήση τους αναρωτώμενος «πώς μπήκαν αυτές οι συνομιλίες στη δικογραφία».

«Αν αποφασίσετε να απομαγνητοφωνηθούν, να απομαγνητοφωνηθεί το σύνολο των συνομιλιών για όλα το χρονικό διάστημα πλην των αυστηρά προσωπικών, κι όχι να γίνεται σύνθεση, να σταλούν στον εισαγγελέα οι υπάρχουσες για να ελεγχθεί η νομιμότητα από αυτούς που φέρονται ως συντάκτες» ανέφερε ο κ. Ηρειώτης.

«Δεν μπορεί να δεχόμαστε παράνομες πράξεις από κανένα ανθυπασπιστή. Τέτοια αίσχη δεν έχω ξαναδεί. Έχουν στοχοποιήσει έναν άνθρωπο και στον βωμό να τον εξοντώσουν δεν διστάζουν» ανέφερε ο δικηγορος Ι. Ηρειώτης.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους υπερασπιστές στη δίκη, οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

Το δικαστήριο δέχτηκε τις αιτιάσεις του ότι οι απομαγνητοφωνήσεις δεν έφτασαν δια της επισήμου οδού στη δίκη. Όμως δόθηκε εντολή να γίνουν εκ νέου οι συγκεκριμένες απομαγνητοφωνήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη δίκη.

Οι απομαγνητοφωνήσεις θα προσκομιστούν από τα εγκληματολογικά της Ασφάλειας και με βούλευμα επιτρέπεται η χρήση τους.

Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες ακούγονται οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες, Αιμίλιος Κοτσώνης και Ευθύμιος Γιαννουσάκης, να κανονίζουν δουλειές με τόνους πετρέλαιο και τσιγάρα που γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό.

Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες εκτιμάται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται αναφέρονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Στις επίμαχες ημερομηνίες ακούγονται μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης να συνομιλεί με τον κατηγορούμενο στη δίκη του "Noor One" Αιμ. Κοτσώνη αλλά και το συγκατηγορούμενο του στη δεύτερη δικογραφία του "Noor One" πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Capital, Νίκο Συντιχάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες αυτές απομαγνητοφωνήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση μετά από σχετική παραγγελία που είχε δοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, τον Νοέμβριο του 2015, και με αυτήν ζητούνταν από την αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού όπως προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων συνομιλιών σε διερεύνηση εγκλημάτων όπως η λαθρεμπορία και τα ναρκωτικά. Εν προκειμένω υπήρχε και βούλευμα του 2015 που έδινε την δυνατότητα για απομαγνητοφώνηση και χρήση.

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να δώσει εντολή να προσκομιστούν οι απομαγνητοφωνήσεις από τον επίμαχο σκληρό δίσκο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ καθώς η χρήση τους επιτρέπεται βάσει βουλευμάτων που έχουν εκδοθεί σχετικά.

Θα ζητήσει μάλιστα, ώστε να διαλευκανθεί το θέμα απολύτως για να μην υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς συνηγόρων, να προσκομιστεί από την Εισαγγελία Πειραιά η έγγραφη παραγγελία με την οποία διατάχθηκε η εν λόγω απομαγνητοφώνηση από το Γραφείο Ασφάλειας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αλλά και να απαντηθεί ποια είναι η περαιτέρω πορεία αυτών των απομαγνητοφωνήσεων.


Οι συνομιλίες έχουν συσχετιστεί με την δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από τις διώξεις που είχε ασκήσει η Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του, Νικόλαου Συντιχάκη, του δικηγόρου Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα πέραν των διώξεων που είχε ασκήσει για εγκληματική οργάνωση που διέπραξε αδικήματα τα οποία συσχέτιζε με τους τόνους της ηρωίνης του Νοοr1 είχε ζητήσει να γίνει και περαιτέρω έρευνα για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνομιλίες αυτές απομαγνητοφωνήθηκαν νόμιμα και διαβιβάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Εισαγγελία Πειραιά, αφού ήδη είχε ολοκληρωθεί το πρωτόδικο δικαστήριο για τους εμπλεκόμενους στο ναρκόπλοιο. Προέρχονται από τα CD συνομιλιών ποδοσφαιρικών παραγόντων που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ το 2012 στο πλαίσιο έρευνας στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων – η περιβόητη υπόθεση «Κοριόπολις». 'Οταν το καλοκαίρι του 2014 ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας διαπίστωσε πως ...πρωταγωνιστές των συνομιλιών που ακούγονται στην υπόθεση "Κοριόπολις" εμπλέκονται στο ναρκόπλοιο «Noor One», απέστειλε αρμοδίως το υλικό προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπήρχαν στοιχεία για την υπόθεση των 2,1 τόνων κοκαϊνης.

Ένα περίεργο στοιχείο στην υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι από τους 127 φακέλους που περιείχε ο σκληρός δίσκος των συνομιλιών, έχει εξαφανιστεί ένας φάκελος με συνομιλίες που έγιναν κατά το διάστημα 30 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-11-2019 από directNEWS.gr Πηγή:documentonews.gr


Τελευταίες Ειδήσεις